top of page

LOFOTEN OG  LOFOTFISKET  
EVENTYR  OG  KULTURARV 

MENY

image.png
image.png
image.png
image.png

Kan fortiden gripes og forstås? 


Augustin (354 - 430) : "Fortiden er reell i våre erindringer og framtiden i våre forventninger, mens nåtiden kun er grensepunktet mellom
                                      våre 
erindringer og våre forventninger, og derfor ingenting."

STORVÅGAN
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

STOR-VÅGAN - DEN FØRSTE BYEN I NORD-NORGE

Lofoten

Navnet Lofoten kommer antagelig fra norrøne "Lofotr" som betyr gaupefot, og at det kan komme av at øygruppa har form nettopp som en gaupefot. Dette virker mindre sannsynlig, i og med at kildene viser at dette opprinnelig var navnet på øya som i dag heter Vestvågøya.
Nå er det navnet på hele øygruppa. 
Austvågøya hette opprinnelig "Vargfotr", eller ulvefot.

Vågan

Vågan var opprinnelig navnet på et samfunn på sørkysten av Austvågøya for omkring tusen år tilbake. I dag er det navnet på den østligste kommunen i Lofoten. Slik navnet skrives i dag, er det flertallsform (en våg - alle vågan) av "våg"
eller
bukt.
I fortida ble navnet oftest skrevet "
Vågar" eller andre former alt etter kasus. Antagelig var den eldste betydningen av navnet en samlebetegnelse for det samfunnet som utgjorde bosetningen i Storvågan, Kabelvåg, Finneset og Kjerkvågan

image.png

Vågastemnet  av Håkon Brun

Vågastemnet er et navn med historisk sus over seg. Navnet skriver seg fra middelalderen, og Vågastemnet stod sentralt som et økonomisk, politisk og kulturelt bindeledd mellom Nord-Norge og Sør-Norge.
 

Vågastemnet ble holdt i Vågan (Vågar) hvert år fra forsommeren og utover i forbindelse med at fiskerne som hadde vært med på Lofotfisket om vinteren, kom tilbake for å ta tørrfisken ned fra hjellene og selge den.

Her møttes de da, både nordlendinger, søringer og utlendinger – kongens menn, nord-norske stormenn, kirkens menn og andre som ville være der det skjedde, ikke minst kjøpmenn fra Bergen og Trondheim som kom for å kjøpe fisken og for å selge varer som ikke var så lett å få tak i her nord. På denne måten ble Vågastemnet og Vågan møtestedet mellom Nord-Norge og det øvrige Norge og verden forøvrig.

Fra uminnelige tider har skreien søkt inn til Lofoten for å gyte, og skreien har alltid vært en viktig ressurs for kystbefolkninga. Det som gjorde Lofotfisket så viktig etter hvert, var produksjonen av vintertørket skrei. Lofotfisket foregår på ei tid av året som egner seg veldig godt for henging av fisk. Denne tørrfisken var det behov for i de katolske landene i Europa i fastetida. Da hadde de ikke lov til å spise kjøtt, de måtte bare spise såkalt hvit mat. Dette forholdet, i tillegg til sterk urbanisering i Europa, gjorde Lofotfisket økonomisk interessant for den norske kongemakta, og Lofotfisket som salgsfiske tok til like etter år 1000. Dermed ble tørrfisken den første norske eksportvare av betydning. Ifølge historikere utgjorde tørrfisk fra Nord-Norge 80% av den totale norske eksporten på 1300-tallet.Vågastemnet var tredelt. Middelaldersenteret Vågan vokste fram i overgangen mellom vikingtid og middelalder.

I Snorres kongesagaer kan vi lese om Asbjørn Selsbane fra Trondenes som ble drept på hjemtur fra Vågastemnet i 1024. Ei islandsk ættesaga, Grettes saga, forteller om islendingen Grette Asmundsson som var på Vågastemnet både i 1012 og 1013I Olav Tryggvasons saga omtales vikinghøvdingen Tore Hjort fra Vågan. Ifølge sagaen ble han drept av kong Olav Tryggvason selv i år 999. Tore Hjort bodde sannsynligvis på Gimsøya, men Vågan og Gimsøy hørte sannsynligvis sammen i overgangen vikingtid/ middelalder.

Tore Hjorts død i 999 betydde slutten på de gamle høvdingættene i vårt område. Omtrent samtidig begynte Lofotfisket, eller Vågafisket som det het da, å få betydning som salgsfiske. Kongen ville ha kontroll over de fiskerike områdene i Lofoten, og for å distansere seg fra høvding-dømmet, la kongen sentret i Vågan.

 

Men Vågastemnet var ikke bare et handelsstemne. Også kongemakta ville utnytte dette at det var samlet så mye folk i Vågan, og det ble etablert et tingstemne. Tingstedet lå på Brurberget like ved Storvågan. På tinget ble uenighet gjort opp, og her ble det avsagt dommer for både store og små lovbrudd. Det mest kjente tinget i Vågan ble holdt på Brurberget i 1282.

 

Da ble den såkalte Vågaboka, som var ei egen lovbok for Vågan, opphevet. Det var bare kongens egen lov som nå skulle gjelde i landet.

I 1321 var erkebiskop Eiliv i Vågan og innstiftet et årlig nordnorsk prestestemne. Her ble det bestemt at alle kirkene i Nord-Norge og erkebispestolen i Nidaros skulle være til stede ved sommerstemnet i Vågan. Bakgrunnen for dette prestestemnet var at alle kirkene i Nord-Norge skulle betale 40 fisker hver til Nidarosdomen. Og innbetalinga skulle skje “at sumarstempno i Vaghom” hvert år.

Vågan og kampen om kongemakta
Flere ganger ser vi at Vågan også spilte en viktig rolle i kampen om kongemakta. I middelalderen var det ikke alltid like greit å vite hvem som skulle være konge. Det kunne være flere som gjorde krav på kongemakta, og dette kunne føre til strid.

I 1027 gav Kong Olav den Hellige beskjed om at det skulle rustes til krig langs hele kysten for å møte til kamp mot danskekongen Knut den mektige. Olav sendte Finn Arnesson til Nord-Norge for å ordne med krigshæren her oppe, og han samlet alle nordnorske stormenn til stemne i Vågan. Hit kom også Tore Hund fra Bjarkøy, og det utspant seg en maktkamp mellom Finn Arnesson og Tore Hund.

Tore Hund.
Finn Arnesson lot blåse til “husting” for hele leidangshæren. Det var Tore Hund som skulle svare for de forbrytelsene han hadde gjort på sin tur til Bjarmeland (nordlige Russland). Tore hadde drept kongens mann Karle og tatt en halsring av gull fra den døde. Denne halsringen krevde nå Finn tilbake samtidig som han mente at Tore måtte betale bot for å ha drept en av kongens menn. Tore betalte boten, men han hadde lurt unna mesteparten av den verdifulle lasten med skinn han hadde hatt med fra Bjarmeland, dermed slapp han billig unna. Tore hadde dobbelt bunn i tønnene, og øverst hadde han litt øl. Da Finn Arnesson kikket i tønnene, så han bare øl, men det han ikke visste, var at mesteparten av tønnene var fylt med de koste-ligste skinn som Tore etterpå seilte til England og solgte.
 

Kong Øystein i Vågan
I Kabelvåg står det en statue av kong Øystein Magnusson. Det fins flere forskjellige sagatekster som forteller at Øystein var i Vågan og lot bygge ei kirke, mens broren, Sigurd Jorsalfarer, var på pilgrimsreise til Det Hellige Land. Kong Øystein kom nok til Vågan da stedet allerede hadde stor betydning for kongemakta, og han kom hit for å styrke sin posisjon i nord.

I en av sagatekstene står det at Øystein også fikk bygd rorbuer for fiskerne. Og det var derfor statuen av kong Øystein ble satt opp i Kabelvåg, for å hedre kong Øystein som den første som prøvde å gjøre forholdene bedre for fiskerne. Kongen bidro dermed også til at flere fiskere deltok i vinterfisket av skrei fra et område han selv kontrollerte.

Etter at kongebrødrene Øystein og Sigurd var døde, ble det ei urolig tid med mye strid. Norge gikk inn i en borgerkrig som varte i hundre år. To av de som sloss om kongemakta, Sigurd Slembe og Magnus Blinde, oppholdt seg nordpå vinteren 1138-39. Om våren i 1139 kom de til Vågan. Det eneste som er nevnt om besøket i Vågan, er at de drap Svein prest og de to sønnene hans.

På slutten av borgerkrigstida, i 1224, er igjen Vågan med i spillet om den norske kongemakta. Håkon Håkonsson kjempet om kongemakta mot Inge Bårdsson og halvbroren Skule Bårdsson, eller Skule jarl. Håkon og Skule var i 1223 blitt enige om at Nord-Norge skulle være en del av Skules landsdel. Til sommerstemnet i Vågan i 1224 kom Skule jarl for å ivareta sine interesser i Nord-Norge. Også ved denne anledningen ble en av kongens menn drept i Vågan, og det ble kalt sammen til ting. Og nok en gang ser vi at mange av Norges mektigste menn var samlet i Vågan under Vågastemnet.


En annen viktig skriftlig kilde fra middelalderen er offentlige brev, vi kaller disse brevene for diplomer. Over halvparten av diplomene som er skrevet i Nord-Norge før år 1400, er skrevet i Vågan. Alle diplomene fra Vågan er skrevet om våren eller sommeren, altså under Vågastemnet. Flere av disse diplomene forteller oss at erkebiskopen i Nidaros selv var i Vågan under Vågastemnet, og dette bekrefter den sterke posisjonen Vågastemnet hadde i middelalderen.
Vágastemnet ble avholdt hvert år her på forsommeren. Her møttes søringer, nordlendinger og utlendinger. Et tingsted ble opprettet på Brurberget like ved Storvågan. I 1321 var erkebiskop Eiliv i Vágar og innstiftet et årlig nordnorsk prestestevne. Erkebispestolen i Nidaros og samtlige kirker skulle være representert her. Kirkene skulle betale 40 fisker hver i tidende til Nidarosdomen.

Et diplom fra Vågan forteller om et storbryllup som ble holdt her på den gamle norske merkedagen Jakob Våthatt, 25. juli 1335. Det var Ingebjørg Ivarsdotter og Torleif Sigurdsson som giftet seg. Diplomet omhandler den medgifta Ingebjørg hadde med seg inn i ekteskapet, og den forteller oss at det var rikfolk som giftet seg. Det sies ingenting om selve bryllupsfesten, men at det har vært et storbryllup trenger ingen å tvile på. Ikke mindre enn fire prester var til stede foruten to av de rikeste menn i Nord-Norge.

Folk utenfra stod for Vågastemnet
Det er litt interessant at selv om Vågan var det økonomiske, politiske og religiøse senter i Nord-Norge, så kan vi ikke finne noen fysiske spor etter store hus fra denne perioden. Her er ikke noen steinkirke slik vi har mange andre steder nordpå. Det er heller ikke så mange betydningsfulle menn vi kjenner fra Vågan, og det er ikke noe som tyder på at Våganpresten har spilt noen framtredende rolle under Vågastemnet. Dette betyr at det var folk utenfra som stod for Vågastemnet. Det var erkebiskopen i Nidaros som holdt prestestemne, lagmannen holdt tingstemne og kjøpmenn fra Bergen og Trondheim holdt kjøpstemne. Vågan i middelalderen kan derfor neppe kalles en tradisjonell by, men det er helt klart at stedet var et viktig kjøpsted og hadde byfunksjoner en del av året.

Nedgangstider
Omkring år 1400 forsvinner Vågan fra de skriftlige kildene. Det var nok flere årsaker til dette. Den viktigste var Svartedauden, pesten som herjet over hele Europa. Kjøpstemnene, slik som Våga-stemnet, hvor bergenske bymenn og nordnorske fiskere møttes, var en uhyre sårbar organisasjon. Grunnen til at Vågastemnet ble så viktig, var at det var mange mennesker samlet på et lite område over et kort tidsrom. I årene etter 1350 skjedde ikke det. Svartedauden rammet spesielt hardt både i det nordnorske produksjonsområdet, altså i fiskeridistriktene, og blant bymennene som dreiv handel på Nord-Norge.

Men kongemakta prøvde i det lengste å holde liv i Vågan som nordnorsk senter. I ei for-ordning utstedt av kong Olav Håkonsson fra 1384 heter det: “Vi og vårt råd, både biskoper, riddere og flere andre, kan i sannhet godt merke det at våre kjøpsteder, Bergen og Trondheim og Vågan og de andre små kjøpsteder, forderves og legges øde fordi sjøfarende menn her hos dere ikke seiler med sine handelsvarer til de kjøpstevner som har vært fra gammelt… For det første, de fra Finnmark og fra Helgeland skal seile til Vågan”. Altså et påbud om at nordlendingene skal handle i Vågan under sommerstemnet. Det heter videre i forordninga: “Men våre bymenn i Bergen skal seile til Vågan og holde sitt kjøpstevne der”. Dette styrker teorien om at det var folk utenfra som holdt kjøpstemnet.

Men det nyttet lite med et kongebrev, kjøpstedet Vågan hadde mistet sin betydning. Dette får vi bekreftet ved å lese “Lofotens og Vesteraalens Beskriffuelse” fra 1591 av Erik Hansen Schønnebøl som var fogd i Lofoten og Vesterålen. Han forteller om fiskeværet Voge at det tidligere har vært en kjøpstad, men at det nå bare er et fattig fiskevær med “10-12 arme stavkarle”.

Forskyving av senter
Etter Svartedauen mistet altså Vågan sin posisjon som senter for det nordlige Norge. Stedet var fortsatt et viktig fiskevær, det var det faktisk helt frem til slutten av 1800-tallet, men utover dette hadde ikke stedet noen større betydning enn andre steder. Fra midten av 1800-tallet og utover er det Kabelvåg som har overtatt Storvågans dominerende posisjon. Denne sentrumsforskyvninga fra Storvågan og en km lenger øst til Kabelvåg har nok skjedd gradvis og over lang tid. Årsakene til at Kabelvåg overtar som senter, har vi ennå ikke oversikt over. Det har vært antydet at Kabelvåg hadde bedre havn for større båter enn det Storvågan har, men dette er neppe hele forklaringa.

Når det derimot gjelder forflytninga av senteret fra Kabelvåg til Svolvær fra slutten av 1800-tallet og første del av 1900-tallet, så skyldes dette utelukkende havneforholdene. Med motoriseringa av kystflåten fulgte større og større båter, og Kabelvåg hadde ikke havn til å ta imot disse båtene. Svolvær derimot hadde fra naturens side fått ei glimrende havn i gave, og da hurtigruta startet i 1893, ble Svolvær anløpssted. Etter hvert ble Svolvær havn for stort sett hele den kystgående flåten. Dette betydde at alle nyetableringer skjedde i Svolvær, og Kabelvåg stagnerte.

Storvågan som handelssted

Handelsstedet Storvågan i Lofoten fikk opprettet gjestgiveri rundt 1800, og stedet var lenge ett av de største fiskeværene i Lofoten. Her lå middelalderbyen Vágar , den eneste byen i landsdelen i middelalderen.
Vágar ble grunnlagt av Kong Øystein som var konge fra 1103 til 1123. vikingehøvdingen Tore Hjort fra Vágar ble drept av Olav Tryggvason i 999. Den gamle bygrunnen ligger på et smalt eide, grunt på østre side, dypere på vestsiden. De fleste handelsskipene kom fra Bergen og Trondheim, men også direkte fra Island. Tromsø Museum har tatt vare på 20.000 funn. Gjenstander er kommet dir fra de britiske øyer, men også fra Marokko og Syria.
 

Rønning, Lorch og Wolff er sentrale navn i handelsvirksomheten i Storvågan. Rønning var statens forpakter av Storvågan og gift med Randi Rønning. Da Rønning døde i 1810, fikk enken etter søknad til Kong Fredlik 6. lov til å bli boende. Hun ble så gift på nytt med Caspar F. Lorch fra Bodø. Han ble 1818 involvert i den såkalte Bodøsaken, som dreide seg om storstilt smugling av sprit mellom England og Norge. I 1833 kjøpte Caspar F. Lorch Storvågan av kong Carl Johan for 600 speciedaler. Caspar Lorch døde i 1844, men hadde året før solgt eiendommen til sin svigersønn Johan Hammond Wolff (1806-1888), den fjerde av general J.H. Wolffs sønner. Wolff var handelsmann i Bodø da han giftet seg med Caroline Fredrikke Lorch i 1838. Hun fylte 24 år på sin bryllupsdag. Paret fikk 13 barn.

Wolff utvidet virksomheten, bygget kaianlegg, sjøhus og reiste flere rorbuer. Han eide jektene "Condora" og "Oppreisningen" og fraktet varer til og fra Bergen. Johan Hammond Wolff gikk konkurs i 1873. Sønnen Johan Hammond Wolff jr. overtok i 1879. Han flyttet fra Følstadvik til Storvågan. Tidene var imidlertid dårligere i fiskeriene og det ble konkurs i 1901. Hovedtunet ble i 1909 gitt til Vågan kommune, som tok husene i bruk som aldershjem.

Væreier Wolff flyttet med familien ut av hovedhuset, men fortsatte med handel og forpaktet gårdsbruket fra sidebygningen på Storvågan Søndre - opprinnelig reist som telegrafbygning i 1865. Her bodde væreieren til sin død i 1923. Døtrene Randi Caroline Frederikke Wolff og Susanne Pauline Munch Wolff drev jordbruk, fiskevær med rorbuer og brygge med salteri og kai til midten av 1950-tallet.

I 1976 ble Lofotmuseet etablert etablert i Storvågan. Museet mottok i 1982 en femtedel av "Været" fra familien Wolff

PETTER DASS
image.png
image.png
image.png

Petter Dass er Nordlands stor dikter. Hans sunne fornuft og varme hjertelag har gjort hans vers til en levende diktning til alle tider. Men hvordan ville den verdige prelat oppfatte sitt kjære Nordland og Lofotfisket dersom han fikke se det igjen? Han ville kanskje gi sin forargelse over forandringene og sin glede over Torskens uforanderlighet luft i ord som vist i Kåre Fastings bok (Fasting, K., 1946) :

image.png
image.png
image.png
image.png

Her ændres saa meget som Aarene gaar,
Ak, lidet jeg ser som fremdeles bestaar
Og gjøres som Fædrene gjorde !
Hvor er nu de Skuder som stevned hver Høst
fra Troms og fra Salten og Værø og Røst
og alle de Finmarkske Fiorde?
Og hvor er de Storseyl de heiset fra Raa ?
Og hvor er den Lofothest, ragget og graa,
som gjorde saa rundelig Nytte ?
Man er ey fornøyet med Fædrenes Arv  !

Hva Gud har forordnet til menneskets Tarv,
det bør man ey ændre og bytte !
Du Nordlænding tager besynderlig Feyl 
Ifald du tror motor er bedre end Seyl,
og Biler er bedre end Heste.
Ak jordisk Forbedring gaa hurtig forbi,
Men Hjærtenes Fromhed har større Værdi,
og er til vaar Saligheds bedste.

Men Eftersom Aarene dreyer og gaar
Og skifter sitt Andsikt med Vinter og Vaar
og Sommer som gulner om Høsten,
saa gaar og Naturend Tilskikkelser bedst
som Solen der sjunker hver Aften i Vest
og stiger ved Morgen fra Østen.
Saa er og den Naade som Himmelen gav:
I alle de Nordland omkrenzede Hav
gaar Fiskene ins for at gyde,
- den herligste Qveite, den kraftigste Sey,
den fedeste Sild og den fineste Skrey
en Mand kunde se i sin Gryde

Ja, meget er ændret av Fædrenes Skikk.
Nu taler hver Bondemand stolt Politick
hver Fisker Minsitre tør klandre !
Respect for vaar Øvrighed findes ey mer.
Forandringer møder mig hvorhen jeg ser,
Men Torsken kan ingen forandre.
Hun kommer som før til de nordlandske Sogn
og søger mod Landet og gyder sin Rogn
i mangegang tusentals Mængde.
Hun stevner hver Vinter mot Lofotens Væg
og kjendes helst let paa sit viftende Skjæg
og paa en umaadelig Længde.

 

Jeg ser nok at Videmskab brysker sig med
at den overalt ved den bedste Bersked
om at som tilforn va en Gaade,
men Lofotens Fiske maa tydes derhen 
at Himmelen lader fuldbyrdes igjen

et Under og viser sin Naade.
De Lærde kan blade i si Foliant
og tale saa meget agtværdig og sandt,
men derfor min Tanke ey vakler.
At Torsken hvert Aaar skulde komme igjen
og lade sig fange av Lofotens Mænd,
er et av Na
turens mirakler.

Før heyset man Storseylet høyt under Raa,

nu køber man Olie og helder den paa,
saa seyler man glade til Stævne.
Saa fanger man Torsken med Garn eller Snor
og haler den sprellende ind og om bord
til Baaden er nær ved at rævne.
Den aabnes og flækkes og Salt gnides ind,
den lægges til Tørknin for Sol og for Vind
er al den Omhu den trænger.

Men Tørfisken deles i to med en Kniv
o
g hænges på Hjælder, som er et Stativ
som snekres av Lækter og Stænger.
Før skikket man Torsken til Bergen afsted,
Jeg tilstaar mitt Hjerte maa græde derved
at sligt ikke lenger behøves !
For Nordlandske Ungdom og graanende Mænd
det blir ikke mer nogen Glæde igjen
naar al deres Fest dem berøves !

Nu kommer et Dampskib med Røg og med Larm.
Ak, Hjertet af Harme mig standser i Barm
ved slikt et Spektakkel at nævne !
Den tager al Last uden noget Besvær,
med skremmer al Fisk ifra Grunder og Skiær,
og Fiskeren skræmmes fra Stævnet !


Trods alt som forandres er Torsken sig selv,
Den ofrer sig aarlig for Menneskets Vel,og blir os til Indtægt og Glæde.Vi spiser han Tunge med særlig Behag,og Sausen kan have en ypperlig Smaghvis man den med Viin vil berede.Af Leveren Tranen blir kogt og beredt.Den kan ikke lignes med andenslags Fædt,men ulmer av herlige Kræfter.

En Torsk kan bli ganske anselig av Vægt.
Men om den er smagelig kogt eller stægt ?
Jeg har ikke gran sket det efter. 
Den pryder i Sandhed den Lofotske Fiord.
Dens Affald b egjødsler den Nordlanske Jord
og gjør vaare Agere fede.
Den saltes og sendes saa vide om Land,
selv hedenske Tyrker og Negere kan
den æde med inderlig Glæde.

Bedst smager den jo naar den ey er for tør,
med hakkede Æg i det smeltede Smør,
men mange for bedre det holder 
at sætte den frem med lidt nysaltet Fedt.
God Torskegratin er en Herremandsret,
saa og naar den formes til Boller.

Os skulde da ikke ret inderlig Vi
opløfte vaar Røst og forene os i
at Leve for Lofotens Skreyer !
Og maatte de aarligaars stævne mod Nord
og vænde sit Ansigt mot Lofotens Firod
Fra havets utforsked Veyer.

SKREIEN

KORT OM SKREI

All skrei er torsk men ikke all torsk er skrei. Så, hva er egentlig skrei? Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet som tilhører den norsk-arktiske torskebestanden. Når den er voksen kommer i kjønnsmoden alder til den til norske kysten for å gyte eller formere seg. Den skiller seg utseendemessig fra torsk som lever stasjonært langs kysten men du må være en kjenner for å se dette.

Denne torsken samles om vinteren og våren i store antall langs kysten på strekningen mellom Haugesund og Sørøya i Finnmark for å gyte. Hovedmengden gyter ved Lofoten og VesterålenGytesesongen er januar – april.

Skreien svømmer mer enn 1000 kilometer for å formere seg ved norskekysten. Ordet skrei kommer fra det norrøne ordet «skrida» – altså en fisk som vandrer eller skrider fram. Fisket strekker seg langs store deler av norskekysten men hovedmengden av skreien blir fisket utenfor Lofoten og Vesterålen.

Dette fisket har gitt grunnlag for rikdom og bosetning i all tid. 

DET HAR BLITT FISKET SKREI I UMINNELIGE TIDER

Vikingene var trolig de første til å starte kommersiell handel med tørrfisk. Hovedmengden av skrei fiskes i havområdene rundt Lofoten og Vesterålen. Skreien har skaffet mat på bordet til tusener på tusener av mennesker, gjennom hundrevis, ja tusenvis av år. Her kan du lese mer om betydningen av lofotfisket – den er enorm, både kulturelt, bosetningsmessig og økonomisk.

image.png
image.png
image.png
image.png
MØLJE
image.png
image.png
image.png

TØRRFISK ER OGSÅ SKREI

Skreien
som ikke blir spist eller saltet blir hengt på hjell og tørket. Det er den som blir til den tørrfisken som eksporteres til en rekke land og som i århundrer har vært særdeles viktig for norsk økonomi. Det tørkes også andres typer fisk, feks hyse, men det er skreien som har hovedrollen i «tørrfiskens verden».

MAT

Skrei er utmerket mat. Det er mange steder en stor begivenhet når årets første skrei kan fortæres. Den serveres tradisjonelt trukket i lettsaltet vann, med leverrogn og kokte poteter som tilbehør, og kalles Skreimølje.

Slik lager du skreimølje på tradisjonelt norsk vis

Skreimølje er kystbefolkningens tradisjonelle måte å tilberede skrei på. Denne oppskriften er en klassiker.

Tilberedning : 45 minutter

Ingredienser

1.5 kg skrei i skiver

300 g lever av skrei

0.5 kg rogn av skrei

1 stk løk

Salt, eddik, hel svart pepper

Fremgangsmåte

1. Koking av lever: Før leveren kokes må den renses for hinner. Hinnene kan lett
                              dras av.

2. Leveren skjæres i biter som legges i en kasserolle med løk skåret i syltynne skiver
    sammen med 2 ts salt, 1 ts eddik og 1 ts grovkvernet svart pepper.

    La leveren ligge og trekke i 15-20 minutter avhengig av hvor store bitene er.
    Leverfettet (tranen) er den perfekte sausen til fisken.

3. Eller: Leveren renses, deles i små biter og legges i en kjele. Når torskeskivene er
             kokt tar man noe av kokekraften, mauket eller fiskesøet som det kalles
             lokalt, og øser over i kjelen der den ferdig rensede leveren ligger.

             Kok det hele forsiktig opp og la trekke 2-3 minutter. Da viser leveren seg fra
             sin beste side og smaker best etter manges mening.

4. Koking av rogn:   Vask rogna og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under kokinga. Legg den i ½ liter kokende vann tilsatt
                                ½ spiseskjeer salt. La den trekke i 20-40 minutter til rogna er ferdig kokt.

5. Koking av skrei:  Kok opp en liter vann tilsatt salt, 2 ss per liter vann og 1 ss eddik. Trekk kjelen av plata og legg i fiskeskivene.

                                Sett kjelen over varmen igjen og kok opp. Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i ca. 4 minutter til fisken er kokt.
6. Før servering legger du fisken med en fiskespade på et serveringsfat. Hell kokekraften i en bolle og tilsett 1 dl salt. Pisk med en visp til saltet
    er oppløst. Hell saltlaken over fisken 3-4 ganger avhengig av hvor glad du er i salt. Slik blir fisken perfekt saltet.
    
Server skreien på varme tallerkener med kokt torskerogn skjært i skiver, levermølje og kokte poteter. Da skulle alt ligge til rette for en
    kulinarisk opplevelse.

LOFOTFISKET I BILDER

Historiske bilder fra Lofotfisket

image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

Anders Beer Wilse (født 12. juni 1865 Flekkefjord, død 21. februar 1949 Oslo) var en norsk fotograf. Han er kjent for sin dokumentasjon av Norge, men var også portrettfotograf.
 

Liv

Anders Beer Wilse var sønn av stadsingeniør Lauritz Marius Wilse og Karoline Dorothea Beer. Han vokste opp i Kragerø, dro til sjøs 13 år gammel og tok eksamen ved Horten Tekniske Skole på  Karljohansvern i Horten i 1882. I 1884 emigrerte han til USA, der han i 1886 kjøpte sitt første kamera. Han arbeidet både som jernbaneingeniør og karttegner, men etablerte i 1897 også en fotografiforretning i Seattle. Han klarte seg godt som fotograf, og i 1901 flyttet han og familien tilbake til Norge, der han startet fotografisk forretning i Christiania.

Han ble i 1925 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.

Anders Beer Wilse utgav i 1936 boka En emigrants ungdomserindringer, og den til dels selvbiografiske boken Norsk landskap og norske menn i 1943.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

I løpet av første halvdel av 1900-tallet reiste Wilse på kryss og tvers over hele Norge og ble kjent som landets store landskaps- og turistfotograf med en enorm produksjon. Han fotograferte særlig vakre og talende «postkortmotiver», men også idyllisk bygdeliv, kjente og ukjente personer.

Wilses sønn, Robert Charles Wilse, ble kompanjong hos faren. Han var firmaets daglige leder i farens siste leveår og fram til virksomheten ble nedlagt omkring 1957/58
 

Foredrag

Ved siden av sin fotografiske virksomhet holdt han lysbildeforedrag i inn- og utland, der han promoterte Norge. I den selvbiografiske erindringsboken Norsk landskap og norske menn utgitt i 1943 forteller Wilse om foredragene: «I november 1909 hadde jeg mitt første offentlige foredrag. Det var i Den Norske Turistforening. Da jeg skjønte at foredraget slo godt an, animerte dette meg til å fortsette. Det ble særlig norsk natur det kom til å dreie seg om. Det å holde foredrag er ikke noen lukrativ affære som mange er tilbøyelig til å tro. Det er kostbart å legge i vei med 150 fargelagte lysbilder, samtidig holde like mange gratis foredrag som dem en blir betalt for. Etter hva jeg ser i min dagbok, har jeg holdt 498 betalte og 338 gratis foredrag.» Wilse overførte bildene fra svarthvitt negative glassplater til positive lysbilder, som deretter ble håndkolorertDEXTRA Photo ved Norsk Teknisk Museum har en rekke av Wilses lysbilder, både håndkolorerte og i svarthvitt.

image.png
image.png
image.png
image.png
REFERANSER

REFERANSER

Nils Magne Knutsen.                             Nessekongene. De store handelsdynastiene i Nord-Norge. Gyldendal forlag 1988

Jon Henrik Lie/ Fin Serck-Hanssen.     Væreiere og nessekonger. Handelssteder mellom Rørvik og Varanger.

bottom of page