top of page

TREBÅTER OG TREBÅTBYGGING

DEN NORSKE KLINKBÅTBYGGINGS-TRADISJONEN

Trebåter 23.jpg

MENY

1. Innledning

INNLEDNING - NORGES HISTORIE ER KYSTENS OG BÅTENS HISTORIE

Norge har verdens nest lengste kyst etter Canada - hele 100 915 kilometer medregnet alle øyer. Hvor langt dette er, kan vi få et inntrykk av ved å tenke oss et lite morsomt regne-eksempel.

Trebåter 41.jpg

Eks.  La oss tenke oss at vi går etter denne lange kysten fra svenske-grensen i sør, til grensen mot Russland i Finnmark (med regnet en tur rundt kystlinjen på alle våre øyer) i Nord. Å "gå etter fjæra" ,som en sier i Nord-Norge, på denne måten vil nok for mange framstå som sjelebot, dersom man ikke har annet å bruke livet til. Kysten er variert og spennende, med mange ulike kulturer med historiske røtter. Vi lager oss en modell for gåturen der "alt går på skinner" og vi går med en fast gjennomsnitts gåhastighet, på f.eks 4 km/t tilsvarende (4 * 24) km/døgn = 96 km/døgn. Vi må legge inn søvn og pauser til måltider og annet, og da kan det være rimelig å halvere       denne døgn-distansen til det halve, altså 48 km /døgn. Hele gåturen langs kysten vår er altså 100 915 km. Det vil si at å gå hele kysten "etter fjæra", vil ta oss 100 915 km : 48 km/døgn = 2 102 døgn. Regnet i år, vil dette si 2 102 døgn : 365 døgn/år = 5,8 år. 5,8 år = 5 år + 0,8 * 12 mnd = 5 år 10 mnd.         
Vi skjønner selvsagt at en slik gåtur i virkeligheten vil være en del lengre enn dette. Kysten vår er svært lang! 

Den lange kysten vår er omkranset av 4 store hav, Barentshavet i nord, Norskehavet i vest og Nordsjøen og Skagerrak i sør. Da er det ikke overraskende at den langstrakte kysten og havene omkring oss har preget historien vår opp gjennom alle tider. Før veiene ble bygget i landet vårt , var natruligvis havet den viktigste ferdselsåren i landet, og båten ble etter hvert viktig for immbyggerne.
Vi er en ung nasjon med gamle røtter, men i kluturen vår er det lite som er rotekte norsk. Bondekuturens rosemaling, bunader, søljer og hardingfeler er importert godt, alt sammen! (Winge, 2002) For å finne noe spesifikt norsk, må du gå til kystkulturen.
Helt siden iskanten trakk seg nordover for 10 000 år siden, har vi hatt et forhold til havet. Og alt dreide seg om
Båten. Den sørget for "infrastruktur" og for mat. Vi var sjøfarere og fiskere tusenvis av år før vi ble bønder. Det bærer kulturen vår preg av.
Man kan med rette spørre seg om dette er reflektert i måten vi har tatt vare på tidligere kulturuttrykk og kulturbærere i landet vårt. 

BÅTEN - EN LANG KULTURBÆRER I LANDET VÅRT

2. Båten som kulturbærer
image.png
image.png

Helt siden isen trakk seg tilbake for rundt 10 000 år siden, har det altså bodd folk langs kysten her i landet. I dette perspektivet er veier et nytt fenomen, og innlandet ble befolket sent i forhold til kysten. Komsa-kulturen (Store Norske Leksikon, 2020) fra Tana-området er den eldste norske kulturen vi kjenner til, og er datert til 7000 - 8000 år f.Kr eller mer. Det er funnet rester etter bosetting fra denne kulturen på flere øyer og på Kola-halvøya i Russland, noe som tyder på at våre forfedre allerede da hadde oppdaget treets flyte-egenskaper, og var i stand til å ta seg over vann. I Store Norske Leksikon (SNL, 2023) beskrives hvordan båten har utviklet seg i den norske kulturen: En båt i form av et par sammenbundne tømmerstokker, med en padleåre, er sikkert en av menneskets første oppfinnelser.

Hvorfor båter flyter
 

Grunnen til at en båt flyter, er at massetettheten på alt av båten som er senket under vann er mye lavere enn massetettheten til vannet, og lav nok til at båten kan ta mye vekt.
En liter vann veier en kilo, og når båtskroget fortrenger en liter vann løftes en kilo båt opp. Veier båten for eksempel ett tonn, vil skroget senke seg i vannet så mye at det har fortrengt ett tonn vann.

Dette er Arkimedes' lov som sier at en gjenstand som er helt eller delvis nedsenket i en væske eller gass får en oppdrift som er lik tyngden av den væskemengden som gjenstanden fortrenger.

Rundt i verden har det så utviklet seg en mengde forskjellige båttyper, og faktorene som har preget båtenes utvikling er lokalt vær og klima, bruksområde og tilgjengelige materialer. Treverk er det mest anvendte materialet, mens i arktiske områder, som for eksempel på Grønland, har skinn på et rammeverk av ben eller tre vært dominerende. I Sør-Amerika og Egypt har bunter av siv vært brukt.

Primitive trebåter er rett og slett hugd ut av en stor stokk, ofte uthult ved hjelp av ild. En kan tenke seg at man kunne sitte over skrevs og padle den, og flåten ble det neste naturlige utviklingstrinn.

BÅT-TYPER - EN HISTORISK UTVIKLING

3. Båt-typer Historisk utvikling

Tverrsnitt av båter som viser utviklingen, sett ovenfra:
Hjortspringbåten, Nydambåten, Kvalsundskipet, Osebegrskipet og Gokstadskipet.

Trebåter 03.jpg
Trebåter 04.jpg
Trebåter 05.jpg

Etter hvert fant man ut at en trestamme fløt bedre når den var uthult 
(Winge, 2002), og
stokkebåten var født. Den finner vi den dag i dag i bruk i store deler av verden. Nå ble det plutselig mulig å ta seg fram over lengre strekninger, og volumet i stokkebåten egnet seg også for transport av redskaper og fangst Fremdriften var staking eller padling. 
Allerede på et forholdsvis tidlig utviklingsstadium lærte man seg imidlertid å forhøye "skrog"-siden med ett bord på hver side, og så var utviklingen med flere 
bordganger i gang. Bordet ble festet til stokken ved at det ble boret huller med jevne mellomrom og bordet ble sydd på plass med lærremmer, vidjer eller seige røtter. Utviklingen ble dermed at trestokken krympet inntil stokken endte opp som en kjøl, mens antall bordganger økte. Kjølen kalles ofte Kjølstokk selv i dag. (Winge, 2002). Winge skriver at Skinnbåten var et sidespor. Den bestod av et  ribbeverk hvor det ble spent ut flere skinn som ble sydd sammen. Det hevdes at den irske munken Brendan krysset Atlanterhavet med en slik båt tidlig på 500-tallet. 

Skinnbåt, stokkebåt og flåte er de viktigste opprinnelige båt-typene som mer avanserte båter har utviklet seg fra. Vi kan i figuren til venstre se en utvikling i form og størrelse av Hjortspringbåten (Danmark), Nydambåten (Danmark), Kvalsundskipet (Norge) og vikingeskpiene Osebergskipet og Gokstadskipet (Norge). Alle tegningene er vist i samme målestokk.

 

Hjortspringbåten  (300 - 400 f. Kr.)

 

Hjortspringbåten er en båt fra førromersk jernalder, tidfestet med C14-daterting til ca. 300-400 f.Kr. Til båten ble det benyttet padleårer for framdrift og den ble funnet helt sør i Danmark, i Hjortspring Mose på Als i Sønder-Jylland 1915, men ble først gravd ut i 1921–1922. Båten har en slående likhet med avbildinger av båter i bronsealderens helleristninger.

Båten er klinkbygget og ca. 13,3 m lang innvendig (ca. 19 m med de doble snabelformede stevene) og snaut 2 m bred. I hver ende av båten var det en festeanordning for en styreåre. Den har hatt plass til et mannskap på 22–23. I tillegg til båten ble det funnet en stor mengde våpen, deriblant 131 keltiske skjold, 33 skjoldbuler, 138 spydspisser i jern, 10 sverd av jern og rester av 20-24 brynjer.

Hjortspringbåten kan ha blitt benyttet fram mot 300 f.Kr., og er dermed det eldste bordkledde fartøyet som er funnet i Skandinavia, er trolig av baltisk opprinnelse. Bordplankene, som var sydd sammen av lindebast og tettet med harpiks, er ca. 3 cm tykke nærmest kjølplanken, mens de nærmere relingen bare er omkring 1,5 cm tykke. Det var ikke brukt metall i konstruksjonen, og bare på enkelte plasser var det brukt trenagler.

I 1996-1999 ble laget en fullskala kopi av båten for å teste egenskapene. Trente padlere nådde en toppfart på mellom 7,6 og 8,2 knop. I sjøgang klarte båten 3,5 knop, noe som regnes som en realistisk fart om man ville krysse Skagerrak til Norge. En slik tur ville med andre ord ta ca. 17-18 timer.

 

Halsnøybåten  (100- 200 e. Kr.)
 

I 1896 ble noen eldgamle plankebiter funnet i ei myr på Halsnøya i Kvinnherad på Vestlandet. Det ble fort klart at funnet var restene etter en båt, som fikk navnet Halsnøybåten.

Av det som ble funnet, ble to bord, en keip og et band tatt vare på. Dette er nå på Bergen Sjøfartsmuseum. Halsnøybåten ser ut til å hatt mye til felles med Nydambåten. (Se nedenfor) Den er blitt C14-datert til 335 e. Kr. ± 65 år.

Så langt en kan se av funnmaterialet, har båten vært en Færing 17-18 fot, vel 5 meter. Båten er laget av furu. Den har hatt et bredt Botnbord og to bordomfar over det. Bordene er hugget til av kvartkløvde stokker. En fant klamper for å surre bandene til bordene. Bordene er sømmet sammen med tau av lindebast, som går gjennom to millimeter store hull. Det har også vært trekiler i hullene for å tette båten og å hjelpe til i sammenbindingen.

Bernhard Færøyvik, tok i 1934 for seg restene etter funnet, som var under oppbevaring på Oldsaksamlinga ved Universitet i Bergen. Han målte opp og laga tegninger av de resterende delene. Med grunnlag i disse tegningene  startet Johannes G. Eide i 2005 opp arbeidet med å få laget ein rekonstruksjon av båten i sammarbeid med båtbyggeren Knut Arne Sørnes, og det ble bygget en modell i 1:4 målestokk i 2006.

Ein fullskala kopi av Halsnøybåten ble bygget 2007-2008. Kopien er utstilt i båthuset til Hordamuseet i Fana.

Nydambåten  (310 - 320 e. Kr.)

Nydamskipet eller Nydambåten er et roskip som ble funnet ved utgravninger av Nydam mose vest for Sønderborg i Sønderjylland i 1859, 1863 og 1864. Skipet er tidfestet til årene omkring 320.

Nydamskipet er det eldste kjente rofartøyet i Nord-Europa, dendrokronologisk 

datert til 310 – 320 e.Kr., nedlegningen til 340-350 e.Kr. Skipet er klinkbygd på en bred kjølplanke og har 5 bordganger på hver side. Eikekjølen er gjort av ett stykke og er 14,3 m lang. Bredden på kjølen er 57 cm midtskips og smalner til ca. 20 cm i endene. Både kjølen og bordgangene har utskårne klamper til festing av de 19 spantene. Stavnene reiser seg i en svak bue og er gjort av et trestykke. Hele skipet er omkring 23 meter langt, 3,5 m bredt og veier ca. 3 tonn. Skipet har antakelig hatt en besetning på ca. 45 mann, derav 36 roere. Årene var trolig bare ca. 3,5 m. lange og innfestet med keiper. Skipet har dessuten hatt utvendig sideror.

Skipet ble ca. 345 e.Kr. hugget i stykker og lagt ned i vannet som siden er grodd igjen og blitt til Nydam mose. Det var del av en av seks deponeringer av krigsbytte mellom 200 og 450 e.Kr. En vanlig tolkning er at skipet har tilhørt en fremmed hær som er blitt beseiret av den lokale fastboende befolkningen.

De første arkeologiske utgravninger i Nydam mose ble gjort av Conrad Engelhardt i årene mellom 1859 og 1863. Her ble det funnet store mengder våpen, bruksgjenstander og tre fartøyer fra eldre jernalder. Etter at skipet ble funnet i 1863 ble delene liggende i myra inntil de ble flyttet til Flensburg. Allerede senhøstes samme år var rekonstruksjonen kommet så langt at skipet ble utstilt i det lokale museet. Utgravningene ble imidlertid stanset etter krigsutbruddet mellom Danmark og Prøysen i 1864, og dessverre gikk mange av gjenstandene, deriblant to av båtene tapt. Funnene i Flensburg tilfalt etter fredsslutningen i 1864 prøysserne, og dette er grunnen til at de i dag befinner seg i Tyskland, selv om funnstedet i dag ligger i Danmark. Figuren øverst til venstre viser Engelhardts rekonstruksjonstegninger fra 1865.

I 1877 ble Nydamskipet flyttet til Kiel og utstilt der. I 1925 ble det flyttet til et nybygd lokale ved Landsdelsmuseet i Kiel. På grunn av mange flyangrep ble skipet i 1941 flyttet på en lekter gjennom kanalene til Ziegelsee ved Møln i 

Schleswig-Holstein.

Etter annen verdenskrig anmodet den danske regjeringen om at funnet skulle utleveres. Dette kravet ble imidlertid i 1947 avvist av den britiske militærregjeringen i Nord-Tyskland, som samtidig samtykket i at funnet skulle få fast opphold i Slesvig. Våren 1947 fikk skipet sin nåværende plass ved Landesmuseum Schleswig-Holstein, Schloss Gottorf utenfor Schleswig.

Trebåter 06.jpg
Trebåter 07.jpg

Kvalsundskipet (780 - 800 e. Kr.)

Kvalsundskipet (også kjent som Kvalsund 2) er et rent ro-skip (et lite langskip uten mast og råseil) som tidfestes til perioden 780 - 800 e. Kr. Skipet ble funnet i en myr på Kvalsund i Herøy kommune i Møre og Romsdal i 1920, sammen med en mindre robåt kalt Kvalsundfæringen.

Kommunevåpenet for Herøy har siden 1987 vist to skipsstavner som symbol på funnet av Kvalsundskipene

Kvalsundskipet er 18 m langt og 3,2 m bredt, og avstanden fra relingen til kjølen er 78,5 cm. Det var rigget med keiper for 10 årepar, men det bærer ikke spor av masteføring. Båten er laget av eik og furu, og skroget består av stavner, bunnplanke og 8 bordganger på hver side. Skipet var utstyrt med sideror på styrbord side akter, og hadde således en besetning på minst 21 mann. En forsterkning på undersiden antyder også et slags forstadium til en virkelig kjøl. En av bunnplankene var dessuten utformet slik att den kunne brukes som kjølplanke. Dette har ledet noen til å tro at skipet kan ha ført et enkelt seil, selv om det ikke var rigget med mast.

Kvalsundskipet har et lengde-/breddeforhold på ca. 5,6:1. Det er derfor et åpent spørsmål om det bør kalles et lite langskip eller en slank karv.

Sommeren 1920, under torvskjæring på gården til Johannes J. Kvalsund, støtte man på en åre i myren, og arkeologen Haakon Shetelig ved Bergens Museum reiste dit. Før gravingen begynte ble det markert en grunnlinje på 20 m vest for snittet der en først hadde støtt på treverket fra skipet, og hele feltet ble ut fra denne inndelt i ruter på 1 m². Alle funnstykker ble liggende på stedet fram til hele feltet var avdekket, for å kunne fotografere funnet som en helhet. Etter dette ble bitene satt inn med karbolium og linolje, og fraktet til Bergen ombord på skipet Eliezer. Utgravningen tok ca. 3 uker.

I 1975 ble det laget en kopi i full størrelse, som nå er utstilt på Sunnmøre Museum i Ålesund. En kopi av den mindre båten er utstilt ved Herøy kystmuseum.

Det ble stadfestet av botanikere at siden funnstedet var en myr i skrånende terreng kunne funnet ikke være rester av et fartøy som hadde sunket i ferskvann som seinere var blitt tilvokst og omdannet til myr. Botanikerne fant også ut at graven hadde stått åpen en stund før skipsdelene ble lagt nedi og dekket til.Funnet som helhet bestod kun av trestykker som var lagt i en nord-sør-orientering, og bortsett fra et område lengst i sør som lå litt dypere, i ett plan. Lange og smale stykker som kledning og deler av masten var lagt horisontalt, parallelt og etter hverandre, mens kortere stykker som spantene lå på tvers av de lange. I tillegg til båtstykkene ble det funnet en pil, stykker av en skål, og en 72,5 cm lang hul og kjegleformet tregjenstand som muligens kan ha vært en ropert.

Skipsdelene var knekte eller ødelagte, men det var kun unntaksvis spor etter øks eller annet egget verktøy på dem. Dette sammen med gravstedet – det er flere gravrøyser, en bautastein og et offersted med alter like i nærheten – leder til hypotesen om at skipet har blitt ofret ved å bli knust i biter og gravd ned i en myr, kanskje som bytte etter et slag.

I 1980 ble det gjort en C14-datering av skipet, og den tilsa at skipet kunne være bygd på slutten av 600-tallet. Men nå (2020) er restene av Kvalsundskipet årringdatert, og denne metoden er langt mer nøyaktig. Yngste bevarte årring er dannet i 766. Men geitveden mangler, og en må kompensere de manglende årringene. Enten var bevaringsholdene i myra for dårlige eller geitveden er blitt hogd bort av båtbyggeren. Legger vi til et statistisk tillegg for de manglende årringene i geitveden, ligger byggetidspunktet innenfor perioden 780-800.

VIKINGSKIPENE

4. Vikingskipene

Osebergskipet (820 e. Kr.)

«Osebergskipet» er et vikingskip som ble bygd på Sørvestlandet i år 820 og begravd i Oseberghaugen i Slagen ved Tønsberg i 834. Haugen ble gravd ut i 1904 under ledelse av arkeologiprofessor Gabriel Gustafson, assistert av Haakon Shetelig. Det over 21 meter lange lang- lskipet er bygd for både roing og seiling.

«Osebergskipet» ble hauglagt sammen med gravgods, flere offerdyr og et tømret gravkammer for to kvinner. Skipet ble først bygget opp igjen i et skur bak Universitetets bygninger i Oslo, men transportert på jernbaneskinner via en lekter over til det nybygde Vikingskipshuset på Bygdøy i september 1926. Der er skipet utstilt sammen med andre gravgaver fra Osebergfunnet, «Gokstadskipet» og «Tuneskipet». Arkeologen Gabriel Gustafson var leder for utgravingene av funnet i Oseberghaugen utenfor Tønsberg i 1904Gravhaugen inneholdt restene etter to ukjente vikingtidskvinner, flere dyreskjeletter og svært rike gravgaver, deriblant «Osebergskipet» der kvinnene lå i et gravkammer Skipsgrava er siden blitt datert til år 834.

«Osebergskipet» er et klinkbygget skip nesten utelukkende av eik. Skipet er 21,5 meter langt, 5 meter bredt og med 0,78 meter fribord. Det har 15 årepar og en mast med antatt høyde på mellom 9 og 13 meter. Vekten er 4219 kg. Forskeren Jon Godal mener at Osebergskipet er bygget etter et Sjællandske alenmål.

Skipets forstavn og akterstavn er rikt dekorert med treskjæringer i «Osebergstil». De øverste delene av stevnene er riktignok rekonstruksjoner, men basert på bitene fra den ene, tilnærmet komplette stavnen som ble funnet ved utgravingen, samt professor Gustafsons skisser. Vi kan derfor være ganske sikre på at forstavnens utseende i dag er noe temmelig nær det opprinnelige. Akterstavnen er basert på forstavnens utforming. Utskjæringene på de rekonstruerte delene er gjort av en profesjonell treskjærer, antakelig Jørgen Eriksen, og er, så langt det har latt seg gjøre, nøyaktige kopier av originalen.
 

Det var skipsingeniør og senere konservator Fredrik Johannessen som ledet opptakelsen og restaureringen av selve skipet, som da det ble tatt opp av graven bestod av over 2000 større og mindre bruddstykker. Hver bit ble tatt opp for seg, merket i et spesielt nummereringssystem som Johannessen hadde uttenkt, og satt inn med en blanding av rå linolje og kreosot. Etter et års lagring ble bitene dampet og skipet bygd opp igjen på maler, basert på linjetegninger utført av Johannessens forgjenger, ingeniør Johan Martin Glende fra Marinens skipsverft i Horten.

Fredrik Johannessen forestod også de senere fasene i restaureringen av Osebergskipet, blant annet gjenreisingen av stevnene, og han hadde det tekniske ansvaret for flyttingen av skipet ut til Bygdøy i 1926. Slik skipet fremstår i dag er omkring 90 prosent originalt treverk og 60 prosent originale jernnagler.

En rekonstruksjon av skipet fra 2012 bygget av Stiftelsen Nytt Osebergskip (nå Oseberg Vikingarv) i Tønsberg har vist at Osebergskipet var sjødyktig.Skipet ser lett og spinkelt ut slik det står utstilt, men er kraftigere bygget enn for eksempel «Gokstadskipet». Osebergskipet har tidligere vært oppfattet som et praktskip til kystseiling og ikke et havgående krigsskip.

Ny forskning fra Oseberg Vikingarv i Tønsberg og Vikingeskipsmuseet i Roskilde ved Vibeke Bischoff har vist at skipet var meget solid konstruert, og sjødygtig. Det har tidligere vært foreslått at skipet er bygget kun for å legges i gravhaugen som en gave, men det er årringsdatert til år 820 i Nord-Rogaland og Sunnhordland på Vestlandet, mens begravelsen først fant sted 14 år senere i Tønsberg.

Da Osebergskipet ble datert i 1991–92 ved hjelp av årringekronologi, viste det seg at skipet ikke var bygget av tømmer fra samme vekstsone rundt Oslofjorden som Gokstadskipet og Tuneskipet. Forskere diskuterte om skipet kunne vært bygget i Danmark, men i 2009 oppdaget årringsspesialisten Niels Bonde og arkeologen Frans-Arne Stylegar at tømmeret kommer fra samme vekstsone som tømmeret brukt i Storhaugskipet og Grønhaugskipet fra Karmøy. Dette gjør det trolig at Osebergskipets byggested er å finne på Sørvestlandet, antagelig i Rogaland eller Hordaland.

I tillegg til vikingskipet ble det funnet to ukjente kvinnelik og et svært rikholdig gravgods i haugen. Det omfatter vogner, sleder og dyrehodestolper med praktfulle treskjæringer, senger, kister, skipsutstyr, arbeidsredskaper og husgeråd. Det ble også funnet skjelettrester av flere dyr, deriblant hester som en mener skulle trekke vognene gjennom dødsriket. En rekke broderier som var blitt gjort på flere veggtepper, var også lagt ned i graven.

I 2008 testet Stiftelsen Nytt Osebergskip (SNOS) i samarbeid med Marintek en ny modell av vikingskipet i en modellskipstank i Trondheim. Testene var meget vellykkede og støttet opp under nyere forskning som har vist at originalen hadde et bredere forskip og dermed bedre havgående egenskaper enn versjonen som er utstilt på Bygdøy.

SNOS bygde fra 2009 en replikk (kopi) av Osebergskipet etter de nye tegningene. Bygget fant sted utenfor Oseberg kulturhus i Tønsberg sentrum. Skipet, som har fått navnet «Saga Oseberg», ble sjøsatt 20. juni 2012 med kong Harald og dronning Sonja til stede.

Gokstadskipet (820 e. Kr.)

Gokstadfunnet er funnet av en skipsgrav med Gokstadskipet, som lå i en stor gravhaug («Kongshaugen») på gården Gokstad ved Sandefjord. Det ble funnet av to gutter i 1879 og gravd ut i 1880 under ledelse av Nicolay Nicolaysen.
Sammen med Osebergskipet og Tuneskipet er det et av verdens tre best bevarte vikingskip. Alle tre befinner seg i Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo.
Gokstadskipet er verdens største bevarte vikingskip. En mengde små bronsebeslag til seletøy, prydet med karolingisk dyreornamentikk, har spilt en stor rolle i diskusjonen om hvor gammelt skipet er. Tidligere antok man at det skrev seg fra midten av 800-tallet, mens nyere dendrokronologisk datering av tømmer fra gravkammeret i skipet viser at det ble haugsatt i perioden 900–905.
Gokstadskipet er meget godt bevart siden skipet var gravd ned i og fylt med blåleire. Det har vært et hurtigseilende, havgående fartøy. Skipet er 24 meter langt, 5 meter bredt og 1,70 meter dypt, og skipets deplasement er på 30 tonn.

Bordgangene er klinket sammen innbyrdes og til kjøl og toppspanter, men de er surret fast med vidjer til spantene som likeledes ligger løst an mot kjølen. Denne konstruksjonen gav skipet styrke og elastisitet, noe som ble bevist da Magnus Andersen i 1892 seilte til USA i en nøyaktig kopi.
Gravskipet hadde et fullstendig utstyr av mastankerror, landgang og tre småbåter. Langs relingen var det opphengt 32 skjold på hver side og i akterskipet var et teltformet gravkammer satt opp av laftede stokker og planker i stavkonstruksjon.

Gravkammeret inneholdt rester av et rikt gravgods. Her stod en seng med utskårne dyrehoder ved hodegjerdet, og her har den døde, en mann i 50-årene, ligget fullt påkledd. En gang i overgangen mellom hedensk og kristen tid har gravrøvere banet seg vei til kammeret ved å hugge seg gjennom skipssiden, men ennå fantes i og utenfor kammeret rester av et stort utstyr, blant annet en slede, fem enkle senger, bøtter og disker av tre, en vanntønne og en stor bronsekjel med runeinnskrift.

Blant de mange små tresakene kan nevnes et brettspill og en vakkert utskåret rorkult. Under tiljene i akterskipet lå rester av en påfugl og utenfor skipssidene skjeletter etter minst tolv hester og seks hunder.

Figuren til venstre viser en tegning av Gokstadskipet

6. Referanser

NORDLANDSBÅTER OG ÅFJORDBÅTER

Nordlandsbåter I :

Nordlandsbåter II :

Nordlandsbåter III :

REFERANSER

Færøyvik, Ø., Færøyvik, B.  (1979)      Inshore Craft of Norway.   Grøndahl & Søn Forlag A.s. Oslo. 1979. 
Eldjarn, G., Godal J. (1988)                  Nordlandsbåten og Åfjordbåten.  Bind 1. Båten i bruk.   A. Kiellands Forlag. As. Lesja. 1988.
Eldjarn, G., Godal J. (1990)                  Nordlandsbåten og Åfjordbåten.  Bind 2. Nordlandsbåten.   Båtstikka D/A. Rissa. 1990.
Eldjarn, G., Godal J. (1988)                  Nordlandsbåten og Åfjordbåten.  Bind 3. Åfjordsbåten.   A. Kiellands Forlag. As. Lesja. 1988.
Eldjarn, G., Godal J. (1990)                  Nordlandsbåten og Åfjordbåten.  Bind 4. System og oversyn.   Båtstikka D/A. Rissa. 1990.
Eldjarn, G. (2019):                                 Nordlandsbåten. Store Norske Leksikon. 2019.
Alle fire bindene kan kjøpes bl.a. på:     https://www.hovedsmann.no/products/nordlandsbaten-og-afjordsbate
Store Norske leksikon:                        https://snl.no/Komsakulturen

Mikalsen, U. (2018)                               Nordlandsbåten. Trebåtbygging.   Båtbyggerens Forlag. Kjerringøy. 2018.
Mikalsen, U. (2006)                              Trebåtbygging. Bygging av spissbåt i Rana. Historikk og byggeteknikk. Båtbyggerens Forlag. Kjerringøy. 2006.
Mikalsen, U. (1987)   
                          Trebåtbygging.: Bygging i klink og kravell.   Universitetsforlaget. Oslo. 1987.  
                                                               https://www.nb.no/items/e1d5d91fdfe0500e5c8a8b1faa939315?page=5&searchText=Treb%C3%A5tbygging

Pedersen, M., Monssen, J.D. (2013)  Trebåter langs kysten vår. Exlibris Media As. 2013
Winge, J. (2002)                                    Norske trebåter.   Schibsted Forlag. Oslo. 2002.

1.  Hjortspringbåten
     
https://web.archive.org/web/19970408053344/http://home6.inet.tele.dk/hjortspr
     https://hjortspring.dk/w_old/history.htm
     https://www.hjortspring.dk/index.php/da/rekonstruktioner/hjortspringbaaden/kilder

      https://www.nrk.no/arkiv/artikkel/nydambaten-1.7731656
     

2.  Nydambåten
     
https://no.wikipedia.org/wiki/Nydamskipet
     https://snl.no/Nydamfunnet
     https://www.norgeshistorie.no/merovingertid/0708-utviklinga-av-det-havgaande-seglskipet.html
     https://kulturpunkt.org/article/9338/

 
3.  Kvalsundskipet
     
https://no.wikipedia.org/wiki/Kvalsundskipet
     https://nn.wikipedia.org/wiki/Kvalsundskipet
     https://arkeologi.blogspot.com/2020/05/gatefullt-skip-fra-sunnmre.html
     https://www.klikk.no/side3/historie/kvalsundskipet--kvalsundfunnet-6827994
     https://digitaltmuseum.no/0210111458142/bildeserie-av-kvalsundskipet-som-star-klar-for-sjosetting-ved-sunnmore
     https://www.facebook.com/Viking.middelalderfestivaler/posts/554520222634101/?paipv=0&eav=AfafjE1qJvTq3Zqo_PT-DOF5srdvsbq5CSkMDtIV5NRPi16OWh5UK0Df98Jy8npZ7K4&_rdr
     https://www.vestlandsnytt.no/nyhende/i/V1X26d/forskingsartikkel-konkluderer-med-at-kvalsundskipet-er-yngre-enn-det-vi-trudde
     https://digitaltmuseum.no/021018508923/dokumentasjonsbilder-i-serie-av-replikaen-kvalsundskipet-i-havn-ved-sunnmore
     https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/79520/Masteroppgave_v-r2020_Guro_ferdig_dokument.pdf?sequence=1&isAllowed=y
     

4.  Osebergskipet
     
https://no.wikipedia.org/wiki/Osebergskipet
     https://www.vikingtidsmuseet.no/samlingene/oseberg/
     https://snl.no/Osebergfunnet
     https://www.oslofjordguide.no/osebergskipet


5.  Gokstadskipet
     
https://snl.no/Gokstadfunnet
     https://no.wikipedia.org/wiki/Gokstadskipet

bottom of page