top of page

TREBÅTER OG TREBÅTBYGGING  II

DEN NORSKE KLINKBÅTBYGGINGS-TRADISJONEN

MENY

Trebåter 35.jpg
Trebåter 27 Grunnmål.jpg
image.png

TREBÅTBYGGING I NYERE TID 

Trebåtbygging i nyere tid

En trebåtbygger av den tradisjonelle båtkulturen i Norge er ikke bare en håndverker, han måtte også ha inngående kunnskap om hvilken emner han skal hente i skogen for den planlagte båten, og måtte derfor vite hvordan å plukke ut det tømmeret som skal brukes.

image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

Treet

For at båten skal ha den egenskapen båtbyggeren vil ha, er bestemte emner nødvendige. Et sett kriterier som er viktig for båtbyggeren; er hvordan barken er, hvor står treet i terrenget, hva slags jordsmonn vokser det i, hva slags lav gror på stammen. Alderen er også viktig når treet skulle hogges, trær kategoriseres i vårved og høstved med forskjellige egenskaper i virket. Et ungt tre som har vårved, har store celler med tynne vegger mens et eldre tre er mere kompakt med sterkere tresubstans og tette vekstringer. Båtbyggeren ønsket trær i moden alder til sine båtemner. I eldre tid var det en universal sannhet om at vinterhugget er det som best egner seg for båtbygging, men denne sannheten skyldes muligens rask transport på vinterføre for å kunne sage og lagre tømmeret.

Båtbygger Gunnar Eldjarn mente det er meget få trær i skogen som egner seg til båtbygging. Det er sagt at bare ett av hundre kunne hentes, og dermed blir det viktig å økonomisere med materialene for den planlagte båten. De samme emner blir ikke brukt til forskjellige båter med deres bruksområder. Dårligere emner blir sløst bort på båter som bare skulle brukes få ganger ut fra støa i året. Båtbyggeren måtte derfor vite hvilken bruksområde den planlagte båten er ment for, og dermed velger de rette emner. Dette ble viktigere i 1700-tallet etter det hadde oppstått knapphet på skog, og båtbyggerne var i de neste hundre år tvunget til å gå over til sagde bord og rette emner på nye båttyper som møringsbåten på Sunnmøre. Det var for stort spenn på hugde bord, av ett tre fikk man to bord ved bruk av øks.
 

Hogging og saging

Etter treet var felt, ble det bearbeidet til et tømmer som kunne hentes ut eller hogges på stedet ved kløyving. Langs stokken ble det slått ned kiler slik at den ble kløyvd etter margen med øks, men det var viktig å kontrollere kløyvningen ved hjelp av boring av hull for at stokken skulle dele seg riktig. Det var viktig på de vridde stokker, som fremdeles blir hugd for å lage emner som het «halser» for båtens undervannskrog.

Krumvokste emner for spant, kne og lask

Bord som var hogd i skogen, kunne ligge i skogen for ett år. Båtbyggerne i motsetning til skipsbyggerne trengte ikke store mengder tømmer som kom videre til skipsverftene. En småbåtbygger kunne hente treemner av egne skog eller kjøpe til seg tømmeret enten fra skogen eller sagbruket.

Etter innføringen av håndsagen som kom til Norge på midten av 1700-tallet, kunne båtbyggeren sammen med sine hjelperne sage tømmeret til flere bord. Stokken ble lagt oppå to bukker, så en mann kunne stå under, og en mann oppå. Håndsagen også kalt kransag eller bordsag, ble styrt av de to mennene. Det er mange sagemetoder for å produsere det rette emnet, men den vanligste er «gjennomskur» med et stort antall bord. Fram til 1860 var det strenge restriksjoner på sagbruk i Norge, så de lokale båtbyggerne sagde deres eget tømmer etter at håndsagen var blitt et alminnelige verktøy på bygdene ved 1815.

Allerede før sagingen begynte ble tømmeret lagret i vann for å vaske ut saftene i virket, enten i ferskvann eller saltvann. Utvalgte emner ble lagt i myr i eldre tid, denne metoden het «utlutning» eller «vassgåing». Eik kunne ligge slik i vannet i opptil to år mens furu bare trenger mindre tid, men det var viktig å tørrlegge tømmeret i perioder. Etter sagingen ble plankene og andre emner tørket for å få ut vannet og krympe virket. Den eldste måten å tørke emnene på er lufttørking på et sted med god trekk og fast underlag som måtte være fritt for gress og vegetasjon. I nyere tid hadde en ny metode kalt kunsttørking med ovner oppstått. Det er forskjellige tradisjoner i Norge om hvordan materialene skulle legges opp i stabelen, og hvordan lagring skulle skje.

Under båtbyggingen ble det gjerne gitt bedre kost til båtbyggerne enn gårdens egne folk.
Måltider var oftest:
Morgenmat kl. 06.30, som var tørrmat med melk til.
Frokost kl. 09.00, som også var tørrmat med melk til.
    Alternativt kunne de få flatbrød med melk til.
Middag kl. 12.00 med 2 timers pause.
Kaffe kl. 14.00 gjerne med vafler til.
Non kl. 17.00, oftest med melk og faltbrød.
Kveldsmat kl. 21.00, oftest vassgrøt av heimmjøl med melk til.

Einar Mortensen, født 1855 på Sund i Hemnes, forteller at han reiste rundt på gårdene og bygget båter. Betalingen var ca. 2 kroner pr dag pluss full pensjon. Arbeidstida var fra
kl. 7 til kl. 20.30 - med måltider innimellom.
Arbeidet foregikk i den stille tiden for fiskerne, på ettervinteren. 

   Etter første verdenskrig var dagsrytmen:
Frokost kl. 07.30
Middag kl. 12.00
Kaffe kl. 14.00
Arbeidstidas slutt kl. 18.00

Det ble bygget båter opptill 35 fot i Leirskardalen i Korgen. Stor-Fembøringer ble bygget der helt til 1925. Disse kom på 500 kroner hver. Hvis det var løfting på dem, var huset fast i båten, og kunne ikke tas av. Dette viser at de da ikke lenger ble benyttet til fiskebåter, men bare til transport og oppholdsrom.Rana var lenge ett av de viktigste båtbyggerstrøkene. Etter at gruvedriften begynte i Dunderland, tok mange seg arbeid de, og det gikk tilbake med båtbyggingen. Hemnesberget og Korgen hadde ikke så mange andre muligheter, så disse bygdene ble heretter de beste båtbyggerstrøkene. Fjordene i Sør-Rana frøs gjerne om vinteren, og båtbyggerne i Korgen og Eslfjord måtte derfor frakte båtene til Hemnesberget i god tid før frosten kom. På Hemnesberget oppsto det derfor en rekke småbedrifter som smidde beslag til båtene. Her fantes også blikkenslagere som laget tanker for vann og olje, og som  leverte landterner og annet til båtene.

Båtbygger Johan Bomnes i Elsfjord fortalte at det i hans tid var vanlig å selge båtene uten rigg og beslag, og at slikt ar beid ble utført av oppkjøperne på Hemnesberget.

Saumen
Til båtene ble det brukt adskillig spiker og Saum med Rør (roer). Jernet var både av norsk og svensk vare, og ble kjøpt fra handelsmannen.

Saumen ble laget av flatjern , 1,4'' x 3'', som ble kløyvd opp og tynnet ut før hodet ble slått. Til større båter kunne det gå med en kasse saum. Man regnet med at saumen skulle holde i 15 - 20 år. 


Materialer

På 1600- og 1700-tallet ble det ryddet gårder i de indre distriktene av Helgeland og Salten. De skogrike bygdene leverte tømmer og bord, fraktet på flåter eller på annen måte tilforbrukerne, og skogen gav mulighet for båtbygging i den tiden av året da man ikke var på fiske.

"Nord for Rana veks ikke grana", sier et ordtak. Det er grunne til at Saltdalingene brukte furu i sine båter, mens båter fra distriktene sør for Saltfjellet ble bygget av gran.Tømmeret ble hugget i høst- og vintermånedene, mens rotveden måtte tas etter at telen var gått av jorda. Det var helst i leirbakker man fant de største og hardeste røttene. På tørre sandmoer var det også mye rotved.

I tiden før vannsagene kom i bruk, fikk man bare 2 bord av hver stokk. Den ble kløvet i to, og sideveden ble hugget bort med øks. Omkring 1790 gikk man over til å benytte vannsager, først såkalte oppgangsager, som kunne dele stokken til flere bord i ett skjær, og omkring midten av 1800-tallet kom sirkelsaga, som ble regnet for å være materialbesparende sammenliknet med oppgangsaga. Den kunne sage de små dimensjonene, men klarte ikke å sage kroket trevirke slik som oppgangssagene. Sagene måtte ligge der hvor det var vannkraft til drivhjulet.
Disse
båtbyggerverkstedene hadde alle en fast innredning. På golvet var det plassert bakkestokker (eller barkstokker) som lå på tvers av kjølen, som var kilt fast. Under taket i lengderetningen var festet en planke med spor i. Den kaltes skorbjelken. Mot den ble skorene støttet. Under skorene var det bordender som var kappet for å holde bordene på plass til innveden (spantene ) var satt inn.

Bygging av storbåtene Fembøringer og Åttringer

1.  Røyset
Under arbeidet gikk tre mann i gang med Røyset, dvs. Kjøl og Stamner, og overgangene mellom dem, Lottene, som var av rotved. Når disse delene var ferdige, ble de klinket sammen, og Kjølen ble kilt fast i bakkestokkene på golvet. Stamner og Loter ble holdt på plass med skorer fra tak eller fra Skorstokk

image.png

2. Bordgangene
Deretter tok mesteren og de andre arbeiderne til med Bordgangene. Karene økset til kanten av bordene for å gi dem en foreløpig form, og deretter eventuelt også på sidene for å gi dem korrekt dimensjon. Deretter ble bordene lagtover to krakker, en mann satte seg på hver ende og man begynte å høvle til bordene. Dette var en slitsom del av jobben. Arbeiderne som måtte sitte slik, hadde ofte bundet på seg flere gamle sekker for å unngå å bli såre i baken.Å høvle til bordene til en storbåt tok vanligvis dager og var et tungt arbeid, som måtte gjøres nøye. Tykkelsen på bordene skulle være 1 1/4 tommer, mens de i bøyene framme og atte måtte ha 3/4 tommer. Bordingen ble for Nordlandsbåter gjort i tre hovedavsnitt, Botnbordene, Rem-bordene og Rip-bordene.
Fra og med Firroringen var det
-  3 bord i Botnen med først Kjølbord, deretter Sandhals og Hhals , som alle lå  nesten flatt og dannet det vesentligste av Botnen.
-  3 bord i Ramma med Unnrem, Mellom-Rem og Slag som hadde økende   vinkler opp mot Ripa
-  Ripa.
I de største båtene var det
-  4 bord i Botnen, med Kjølbord, Unnsandhals, Øvsandhals og Brotthals
-  4 bord i Remma med Unnrem, Mellomrem, Øvrem og Slag og
-  Ripa
øverst.

Under opp bordinga var  2 vante menn plassert på styrbord side av båten og 2 mann på babord. Mesteren (båtsmeden) var alltid med blant disse 4 som formet bordene, la drev og tjære på Su-kantene og festet (spikret) bordene til Stamnene, bøyde bordene på plass og festet dem til Kjølen eller til foregående Bordgang. De andre i laget klinket.  Slik gikk det til Botnen var ferdig bordet og tilhøvlet i kantene. Denne tilhøvlingen var særlig viktig da den rette fasongen på botnen var en sterkt medvirkende årsak til at båten fikk det skapet den skulle ha. Breddemålene på bordene og helningsvinkelen (Legget) ble kontrollert med pinlig nøyaktighet av mesteren. Nåt Botnen var ferdig, ble Botnbandene nedfelt og festet - foreløpig. 

image.png
image.png

Deretter fortsatte man med bordingen av Rembordene på samme måte til de 4 Rembordgangene var ferdige. Så ble Båtskjøtene - fortsettelsen av Botnbandene - nedfelt.Fottreene i enden av båten ble så lagt inn, og deretter ble Esinga lagt på plass. Esinga måtte være i hele lengde fra Stamn til Stamn , og var økset til av en slankvoren granspire  46 - 48 fot lang, med dimensjon 4 x 7 tommer på midten og tilspisset utovert mot endene til 1 1/2 tomme. Granspiren ble dretter kløyvd med handsag , slik at den ferdige Esinga ble ca. 3 x 4 tommer på midten og ca 3/4 tomme i endene. Esinga ble lagt an mot de tilkuttede Bandskjøtene (Opplenningen) i øvre kant av Slagbordet og nøye justert. Deretter ble Ripene satt på og spikret fast til Slag-kanten og Esinga .
Alle
Spanter ble satt fast med furunagler. I de siste Nordlandsbåtene som ble bygd, var Spantene gjerne klinket til bordhuden.

image.png

Så ble Toftene lagt inn. Tofter som var festet til ripbordet med røtter, kaltes Beta. De var fast montert og var mer en del av båten enn Laustoftene - som kunne fjernes hvis det ble nødvendig for driften. Ytre Teiner i øvre kant av Ripa ble laget på samme måte som Esinga, men i 2 deler - ett par forut og ett par atte - med skjøyten på midten av båten. 
   Et
Vaterbord ble lagt, 3 - 4 tommer bredt, ble lagt oppå Rip-kanten og Ytterteinene. Når disse var tilhøvlet inn- og utvendig, ble Skvettripa (eller Finkenettet) festet i indre kant av Vaterbordet.
   For hvert rom ble det på
Vaterbordet satt klosser av bjørk for hullene til Tollepinnene. Senere gikk man over til å lage en planke , 1 1/2 x 3 tommer  - "Slangen" ble den kalt - i hele båtens lengde utenpå Skvettripa , og i denne planken ble det boret hull for Tollepinnene ved hvert rom.

Så ble Kryss-stokken ble laget av en plankeende 3 x 13 tommer og ca 24 tommer lang. Den ble felt inn på Lyrodden over de spisse Rip-endene på Framstamnen. Kryss-stokken fikk gjerne en fin fasong og tjente til pynt og til støtte for masta når den ble lagt ned. Festebeten ble innfelt ca. 2 fot fra Stamnen, mellom Ripene, og tjente til å feste fortøyningen i og til pynt.

Til slutt kom innredningen , Plikter i botnen og Fiskefjøler under Betene. Seil og Rigg , Årer og Beslag, puss og maling, og eventuelt Løfting med utstyr måtte som oftest båteieren selv besørge. 

Alt dette arbeidet ble oftest utført på 6 dager, men da var tempoet på topp hele tiden. Arbeidet skulle gå jevnt på begge sider av båten, med like stort mannskap, og det gjaldt å holde tritt med hverandre. Hvis karene på den ene siden sakket av, noe som kunne hende om en av mennene var mindre dyktig, så fikk de høre mange spottgloser og ukvemsord. Båtbyggerne jaget opp tempoet for hverandre på denne måten. 
   Byggingen av mindre
Nordlandsbåter foregikk omtrent på samme måte som fortalt ovenfor - bare med den forskjell at de hadde færre bord . I Nordlandsbåter fra 25 til 33 fot kunne det en sjelden gang legges Dekk og innredes Lugar m.v. Dekket ble lagt noe ned i båten på grunn av det høye springet.

Distrikter med trebåtbygging

Distrikter med trebåtbygging i Nord-Norge og Trøndelag

Trebåtbyggingen i Norge foregikk i flere områder, som hadde god tilgang på skog, enten det var Gran eller Furu. I Nordland var det
-   
Salten og Beiarn (Furu-skog),
-   
Rana
-   
Vefsn
-   
Bindal  (Alle med Granskog)
som var de viktigste båtbyggerområdene.
Det ble imidlertid i perioder også bygget trebåter på
Kjerringøy nord for Bodø og på Kvaløya i Troms. I Trøndelag var Rissa-området bl.a med Stadsbygd det viktigste trebåtbyggerområdet.


I enkelte distriketer var båtbyggingen så intens at skogene ble rensket for brukbart materiale. Et eksempel på dette er at Nordlands-Jektene før 1860 ble bygget i Bindal. Da skogen etter hvert ble utarmet, ble byggingen forskjøvet til Rana og Trøndelag, der det var bedre tilgang på trevirke. I dag finnes det miljøer som forsøker å opprettholde kunnskap og tradisjon når det gjelder trebåtbygging, bl.a. på Kvaløya, på Kjerringøy, i Vefsn, Rana og Bindal og i Stadsbygd i Trøndelag. En rekke kystmuseer fra Vadsø i Nord til Oslo i sør forsøker å viderefåre trebåtbyggingstradisjonen, og Kystlaget Arctandria i Troms og miljøet på Kjerringøy og i Stadsbygd har vært de største pådriverne i dette arbeidet

image.png
Båtbygging i Salten

Trebåtbygging i SALTEN

image.png

Båtbyggingen i Saltdalen har meget lange tradisjoner, og det er gjort antagelser om at langskipet «Ormen» kjent fra Olav Trygvassons saga var bygget her. Etter alt å dømme var skipet bygget nordpå, selv om det ikke er noe sikkert belegg for at det kom fra Saltdal.


Knut Moe fremlegger i Bodin bygdebok argumenter for at langskipet kom fra Saltdal, han sier at «eneste rimelige byggested for Ormen» er Saltdal. I så fall vitner dette om skipsbygging i Saltdal før år 1000.
Snorre sier at
Ormen var det fineste skipet i Norge, og at Olav røvet det fra
Salten-høvdingen Raud den ramme. Ormen hadde 30 rom og hadde en stor drage med forgylt hode i fronten. Dette skipet var for øvrig modell for «Ormen lange» som var enda større.

Første dokumentasjon av båtbyggingen
 

Major Peter Schnitler omtaler båtbyggingen i Saltdalen i 1743 i forbindelse med sine grensekommisjonsprotokoller, dette er forøvrig de tidligste konkrete skriftlige kilder som finnes om denne virksomheten, og den første som også dokumenterte at de bygde jekter i SaltdalEiler Hagerup Rosenvinge forteller i 1790 at saltdalsbåtene er de beste og mest ettertraktede båtene i Nordlandene. Dersom folk i Nordlandene skulle klare seg uten båtene fra Saltdalen ville det se ille ut for fiskeriene og for trafikken til Bergen. Sommerfelt beskriver også at båtbyggingen i Saltdal er av vesentlig betydning for bosetning og livberging i Nord-Norge på 1800-tallet.
Ifølge sogneprest Søren Christian Sommerfelt ble det i 1820-årene bygget en ny jekt på Rognan hvert år. Allerede så tidlig klagde bygdefolket over at det i allmenningskogen var vanskelig å finne stort nok tømmer til slike båter. For øvrig sier Helland at det skal ha være bygget en skonnert på Rognan. Sommerfelt sier også noe om egen jektefart, altså transport av tørrfisk til Bergen, ikke ble vanlig før i 1708.

Tømmer ble skaffet opptil 50 km opp i Saltdalen fra Rognan i Kongens allmenning. På denne tiden var øksen den viktigste redskapen, og major Schnitler mente at bøndene på denne måten ødela mye tømmer ved at kun én eller to planker kunne lages ut fra én stokk. Om de heller hadde fått satt opp et sagbruk kunne de fått fem til seks planker ut av hver tømmerstokk, mente han. På denne tiden kjente ikke bøndene til sagbruk. Året da major Schnitler besøkte Saltdal var det åtte eller ni båter av forskjellig størrelse under bygging. Disse ble solgt til folk ikke bare i Nordland, men enda lengre unna.

Helland beskriver at båtbyggingen skjedde som husflid på gårdene flere titals kilometer fra fjordbotnen. Hver mann var båtbygger, og om sommeren rodde man båtene nedover Saltdalselva og om vinteren dro de nedover på snølagt mark. Axel Hagemann sier i sin reiseskildring: «Den underlige, taktfaste klinkningsmusikk følger fra Rognan til Nordnes, hvad enten man saa reiser sommer eller vinter». Videre skriver han om transporten av nybygde båter nedover Saltdalen: «Det er ogsaa et stolt syn om lørdagene at se disse lette, nypudsede baade fyldet med festklædt almue, mænd og kvinder, stryge nedover elven, ført av kraftige aarer, snart enkeltvis, snart flere sammen dannede hele smaa flotiller.»

Det fortelles at det en gang ble transportert 16 dekksskøyter nedover Saltdalen, og at den største av disse var 55 fot. Transporten tok hele åtte dager og for den største båten måtte det være 100 mann for å dra. Slike transporter ble kalt for sættardugna.
 

Båtbygginen i nyere tid

På begynnelsen av 1900-tallet skjedde båtbyggingen i Nordland ellers i BindalVefsnHemnes og Rana. De viktigste bygdene for båtbyggingen i Nord-Norge var Rana og Saltdalen. Alle båtene fra Rana ble lagd av gran, mens de fra Saltdal lages av furu. Båtene fra Saltdal var dermed sterkere, men tyngre enn de fra Helgeland. Helland sier at båtene fra Rana var kjent for å være lettere og vakrere. I 1887 bygges den første listerbåten i Saltdal. Denne båttypen har sitt opphav fra Lindesnes og er kravelbygd, og fikk til å begynne med ikke noe godt ry på seg i Nord-Norge. Noen mente at båttypen var farlig fordi kastevind kunne få båten til å skjære over og gå ned. En Nordlandsbåt derimot ville ikke synke, men holde seg flytende med kjølen opp. De som berget seg opp på kjølhvelvet kunne dermed ha håp om redning. Fordelen med listerbåten var at den var bedre skikket for havfiske, den var lettere å manøvrere og mer ledig i sjøen under seiling. Etter en tid fikk fiskerne mer tillit til den nye båttypen, og i Saltdal ble Nordlandsbåtene ikke lenger bygget.

I Saltdal kunne en svært iherdig båtbygger greie å bygge en båt på 12-14 fot i løpet av 5-6 dager, imidlertid hadde ikke slike båtbyggere godt ry på seg for å lage gode båter. Sommerfelt beskriver at båtbyggerne har et bemerkelsesverdig skarpt og øvet øye for sitt fag. De bruker ikke andre mål, vinkler, og så videre enn lengdemål når de bygger båtene. Båtbyggerne var ofte selv fiskere og fikk dermed anledning til å seile med sine egne båter før de ble solgt. Dette ga dem erfaring med hva som var viktig med en god båtkonstruksjon.

På begynnelsen av 1900-tallet ble det sjeldent bygd Fembøringer, mens det før ble bygd kun slike båter og andre Nordlandsbåter. De største båter som ble bygd var kravellbygde med dekk som koster opptil 5000 kroner. Dermed ble det lagd nye båttyper i Saltdalen, mens det i Rana, Beiarn og Folda ble bygd tradisjonelle båter. De mindre båtene som blebygd var imidlertid av den tradisjonelle typen. Bygging av store båter skjedde kun på Rognan. Den siste Jekten bygges i Saltdalen i 1881.
 

BÅTBYGGING I SALTDAL

av Jan Dagfinn Monssen
 

Historisk tradisjon
Båtbyggingen i Saltdal er en gammel tradisjon som kan føres mange hundre år tilbake i tid. De rike furuskogene som bygda hadde, gav førsteklasses materialer til båtbygging. Antakelig tok båtbyggingen til med den første bosettingen for omkring 1000 år siden. Fra de første århundrene med bosetting er kildene sparsomme.

På midten av 1700-tallet forteller imidlertid pålitelige kilder at saltdalingene hadde bygd seg opp et renommé som de dyktigste båtbyggerne i Nordlandene og dette var alminnelig anerkjent. Peter Schnitler forteller i 1743 i sine grenseeksaminasjonsprotokoller at saltdalingene brukte øksen for å hugge tømmer til å bygge båter og jekter. Dette var en kunst hvor saltdalingene utmerket seg  til nytte for seg selv og befolkningen i Nordlandene som for en stor del fikk sine fartøyer fra Saltdal . Da Schnitler var på Rognan i juni 1743, var 2 -3 Jekter under bygging i Rognanfjæra.

Eiler Hagerup Rosenwinge, som var sorenskriver i Salten fra 1770 – 1793,  forteller i 1790 at saltdalsbåtene var de beste og mest ettertraktede i Nordlandene. Dersom folk i Nordlandene skulle klare seg uten Saltdalsbåtene, ville det se ille ut for fiskeriene og trafikken til Bergen.

At båtbyggingen i Saltdal hadde like stor betydning for bosetting og livberging i Nord-Norge på 1800-tallet, kan leses ut fra andre kilder som  S C Sommerfelts Saltdals-beskrivelse og amtmannens femårsberetninger. I amtmannens beretning for 1830 – 1835 heter det bl.a. at «de beste båter fåes imidlertid fra Saltdalen en hvor fortrinlige Jekt- og båtbyggere haves.» I beretningen for 1840 – 1845 heter det at det bygges årlig i Saltdalen 30 à 40 Fembøringer og omtrent like mange mindre båter. For årene 1860 – 1865 ble det i Saltdalen bygd 600 storbåter og 750 småbåter.

M. Widerøe, som arbeidet for Norges Geografiske Oppmåling, forteller i 1907 at «Båtbyggeri er en meget vesentlig inntekt for Saltdalen. Saltdalsbåter er vel kjent og godt ansett over hele Nordland og Finnmarken. Alle størrelser av båter bygges, fra klinkede eller kravellbygd sjøgående skøyter til Kjekser eller joller og alle båter finner lett avsetning. De par siste år er det visstnok bygd alt i alt 2 – 300 båter årlig i Saltdalen. Oppover bygden og utover langs fjorden kan man iallfall et sted ved hver grend se en storbåt under arbeid under sitt båthus, og her kan man da finne anvendelse for hver ledig dag eller time når det ikke nettopp er noe å utrette på gården. Bankingen fra båtklinkingen er rent karakteristisk for Saltdalen. De par siste år er det nesten medgått mer tømmer til båtbyggingen enn furuskogen i Saltdalen ordinært kan prestere.»
 

Hver mann en båtbygger
Båtene ble bygd oppover hele bygda fra Rognan til Storalmenningen. Praktisk talt hver eneste mann i Saltdal var båtbygger ved siden av  å drive jordbruk og fiske. Bankingen fra klinkingen av båtene kunne høres over hele dalen og bidro til å gi bygda særpreg.

Faglig dyktighet
Den faglige dyktigheten til båtbyggerne i Saltdal ble lagt merke til og la grunnlaget for at båtene fra bygda ble de mest etterspurte i Nord-Norge. Under de store fiskeriene i Lofoten og Finnmark kunne de som hadde forstand på båttyper se at de fleste båtene var bygd i Saltdal. Båtene hadde blitt til i et nøye samarbeid mellom fiskere og båtbyggere. Saltdalingene brukte ofte selv båtene en sesong på fiske før de ble solgt. Dette gav dem en erfaring som nedfelte seg i båtenes vakre, særpregede og solide konstruksjon. Båtene ble meget sjødyktige og velegnet til sin bruk. Båtbyggernes faglige dyktighet imponerte en iakttaker som S C Sommerfelt. Han skrev i 1827: Det er bemerkelsesverdig for et skarpt og øvet blikk disse båtbyggerne har for sitt fag. De bruker ikke andre mål, vinkler osv. enn lengdemål når de bygger sine båter og jekter.

 

På Saltdalselva
Før byggingen av større sjøgående fartøyer ble samlet på Rognan,kunne båter og skøyter på omkring 50 fot bli bygd oppover dalen så langt som to mil fra fjorden. Når vårflommen kom, som regel i juni, ble båtene fløtet til Rognan på elva. Da var det liv og røre langs Saltdalselva som kunne være fylt av båter i alle størrelser. Og båtene var ofte fulle av folk som tok seg en spennende tur nedover dalen. Dette var ikke farefritt. Det hendte at båter veltet og menneskeliv gikk tapt. Om høsten når elva hadde stor vannføring ble også båtene rodd eller fløtet nedover til Rognan. Selv dekksbåter som stakk 9 fot kunne bli fløtet på elva.


Sættardugnad
Dersom elva ikke var flomstor, måtte båtene kjøres eller trekkes nedover dalen. Ofte ble dette gjort om vinteren. En gang ble 16 dekksskøyter bygd oppe i dalen og den lengste av disse var 55 fot. De ble alle dratt nedover til Rognan og transporten varte i 8 dager. Praktisk talt hele bygda var med og dro. Til de største båtene trengtes det 10
0 mann for å trekke og holde båten i balanse. Da gav de taktfaste rop «Sættamainnahååå!» gjenlyd gjennom dalen. Også sjøsetting av større båter som ble bygd i Rognanfjæra ble gjort ved dugnad til langt opp i 1930-åra.
 

Tidsskifte
På slutten av 1800-tallet kom det et tidsskifte i båtbyggingen. Den gamle Nordlandsbåten med høye Stamner og Råseil, Fembøringer og Åttringer, måtte vike plass for Listerbåtene med dekk. Nordlandsbåtene ble Klinkbygd, dvs. bord eller plank ble lagt kant på kant og klinket sammen med Båtsøm. Listerbåtene ble Kravellbygd, dvs. plankene ble lagt kant mot kant og mellom plankene ble drevet med Skipsdrev. I 1889 ble den første Listerbåten bygd i Saltdal. Den siste Jekta ble bygd på Saltnes i 1881.
 

Spissbåten
Småbåter ble bygd over hele bygda og levert til kjøpmenn på Rognan for salg gjennom hele året. Ludvig K. Næstby solgte 5000 småbåter i løpet av 50 år til alle kanter av landet, og noen ble også solgt til utlandet. Hvert år i årene før 1940 solgte Saltdal Samvirkelag 600 småbåter. Dette var en del av lørdagshandelen på Rognan, især i vinter- og vårfisketiden.

Straumbåten
Straumbåten som ble brukt ved fiske i Saltstraumen var en stedegen båttype som omtrent bare ble bygd på Kvæle i Saltdal. Denne båttypen hadde høye Stamner men skilte seg fra Nordlandsbåten ved at Kjølen ble avrundet foran og bak og det ble ikke brukt Kjølbord. Straumbåten fikk form som en skål slik at den ble lett å manøvrere i strømvirvlene.

Båtbyggere
Omkring år 1900 kom motorene inn i fiskefartøyene. Motoren erstattet seilet som fremdrift for båtene. Fartøyene ble da større og tyngre og dette førte til en konsentrasjon av båtbygging på Rognan. Det var ikke lenger praktisk å bygge de store båtene oppover dalen for så å frakte dem til fjorden. Dette førte til etablering av to slippanlegg på Rognan.
I 1914 ble det første slippanlegget etablert av
Johan Drage og Ludvig K.Næstby. Det andre slippanlegget ble etablert i 1921 av Mons Høihilder og Harald Bakken. De to slippanleggene ble viktige bedrifter som gav båtbyggingen i Saltdal et oppsving. De skapte også ringvirkninger i form av lokale underleverandører og grunnlag for annen tjenesteytende næringsvirksomhet. Også flere andre selvstendige båtbyggere etablerte seg i Rognanfjæra. Fram til langt ut på 1960 tallet var hele Rognanfjæra fylt opp med selvstendige båtbyggerier med navn som var kjent over hele Nord-Norge.

Under den første verdenskrigen blomstret båtbyggingen og i 1917 ble det bygd 100 kuttere på 40 til 100 fots lengde. Etter verdenskrigen kom det et tilbakeslag men deretter var etterspørselen jevnt økende fram til 1940. I 1930 åra ble det bygd mellom 120 – 130 såkalte «statskuttere», dvs. båter som ble bygd med nedskrivningsbidrag fra staten. Mellom 150 og 200 mann arbeidet i båtbyggingsindustrien. Et tilsvarende antall drev med småbåtbygging som tillegg til gårdsdrift. Johan Drage leverte fiskebåter til fiskere fra Grense Jakobselv til Stadt. Han fikk flere ganger medalje for sine bygg og leverte også båter til Finland, Island og Russland. Fra 1914 til 1953 leverte Johan Drage 330 nybygg: skyss- og passasjerbåter, fiske-, fangst- og ishavsfartøyer og bilferger. Båter opp til 120 fot. I tillegg ble det utført flere tusen reparasjoner og ombygginger.

Den tekniske utviklingen satte også preg på båtbyggervirksomheten. Mens man før bare hadde øks og håndsag, fikk man nå sirkelsag, båndsager, elektriske håndsirkelsager, elektriske håndboremaskiner, dimensjonshøvler, elektriske pussehøvler og andre hjelpemidler.

Driftsbygningene hvor båtbyggingen foregikk var ikke gode. Mange av de eldgamle naustene var falleferdige. Naustene hadde egnet seg til bygging av de gamle nordlandsbåtene, men ikke til bygging av moderne båttyper. Fram mot 1940 var arbeidsforholdene omtrent slik som de hadde vært 100 år tidligere. Båtbyggingen måtte foregå ute under åpen himmel, noe som hverken var tilfredsstillende for arbeiderne eller materialene.  Og dette var de betydeligste bedrifter innen båtbyggingsindustrien i Nord-Norge. Modernisering og bygging av nye driftsbygninger kom etterhvert både på Drageslippen og Patentslippen. Et bemerkelsesverdig trekk  ved bedriftene hvor det kunne arbeide opp til 80 mann, var at det praktisk talt ikke var noen administrasjon hverken på kontor eller arbeidsplass. Alle var arbeidere. Også kontraktshaveren, bedriftseieren, måtte hente fortjenesten fra eget arbeid. Kontor- og regnskapsarbeid ble utført av bedriftseieren etter arbeidstid. Ingen ble direkte rike av å være båtbygger

Amund Helland oppgir verdien av båtbyggingen i Saltdal i 1905 til 330.800 kroner. Omregnet til dagens pengeverdi etter konsumprisindeksen utgjør dette omkring 15 millioner kroner. Dersom vi foretar omregning med utgangspunkt i årlig arbeidslønn da og nå,1000 kroner da og 200.000 kroner nå (1995),blir verdien vel 66 millioner kroner.
 

Båtbyggere 1953
Så sent som i 1953 drev båtbyggerne sin virksomhet gjennom hele bygda fra Rognan til Storalmenningen. Tilsammen var det 22 selvstendige båtbyggerier i bygda. I tillegg drev mange enkeltpersoner med bygging av småbåter og dorrier.

image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

Rognan
På Rognan var det 9 båtbyggere i 1953.

Johan Drage AS, Skipsverft og mekanisk verksted ble etablert i 1914 av Johan Drage og Ludvig K.Næstby med Johan Drage som disponent. Firmanavnet var opprinnelig Rognan Patentslip,Verft og Båtbyggeri AS. I 1935 gikk Ludvig K.Næstby ut av selskapet og firmanavnet ble forandret til Johan Drage AS. Firmaet var anerkjent for sine fartøyer og har levert flere hundre nybygg både innenlands og utenlands. Foruten havfiskefartøyer har firmaet levert ishavsfartøyer, bilferger, skyssbåter, reisendebåter m.v. i størrelser opp til 120 fot. I tillegg foretok firmaet ombygginger og forlenginger. Firmaet hadde lager av trelast, jern og stål, metaller og utstyr til fartøyer. Videre hadde firmaet eget mekanisk verksted, sveiseverksted, smie og sagbruk. Bedriften beskjeftiget omkring 60 mann.

Saltdal Patentslip & Skibsbyggeri AS.
Verftet ble etablert i 1921 av Harald Bakken og Mons Høihilder. I 1924 ble verftet kjøpt av en del båtbyggere og den 2.12.1929 ble firmaet omdannet til aksjeselskap. Som disponent ble ansatt aksjonær Bordevich-Pedersen og som kasserer aksjonær Theodor Nygård, begge Rognan. I depresjonsårene arbeidet selskapet under meget vanskelige økonomiske forhold men hadde tillit hos leverandører og kunder og det økonomiske grunnlaget for virksomheten ble etterhvert bedre. I 1953 bestod styret av Johan Bordevich, Lauritz Andreassen og Peder Hals. Johan Bordevich var både styreformann og disponent. Firmaet var medlem av Norske Båtbyggeres Landsforening og drev med nybygging og reparasjoner av fiske-, fangst- og fraktefartøyer. Verftet hadde 6 beddinger for fartøyer fra 50 til 110 fots lengde. I tillegg hadde verftet en patentslippbedding på 135 fot. Bedriften beskjeftiget gjennomsnittlig 40 mann. Det meste av arbeidsstyrken og arbeidstiden ble brukt til reparasjoner, forlengelser eller ombygging av gamle fartøyer. Produksjonen av nybygg var likevel ikke ubetydelig. I 1953 hadde man utført nybyggenummer 112. Verftet hadde eget sagbruk, smie, plate-, sveise- og mekanisk verksted samt diverse sager og høvler. Det meste av trevirket til båtbyggingen ble tatt fra Saltdal. Bygda kunne levere et godt utvalg av spesialtrær til kjølstokker, stevner, fundamentstokker og mastetrær m.v. Bedriften hadde lager av alle nødvendige dimensjoner av skur- og høvlematerialer, teak og eik, jern og spiker, beslag, drev, bek, bunnstoff og oljer.

Harald Bakken,Treskipsbyggeri.
Harald Bakken sin virksomhet omfattet nybygging og reparasjoner av alle slags fiske-, fangst- og fraktefartøyer samt mindre motorbåter og robåter.

Johan & Peder Kristoffersen, Båtbyggeri.
Båtbyggeriet ble startet i 1902 for bygging av listerbåter av Kristoffer Olsen. Fra 1906 begynte han sammen med sine 2 sønner Johan og Peder Olsen bygging av Klavertskøyter,  som da ble levert med seil. I 1909 ble den første skøyte bygget for motor. Den første skøyte som fikk installert motor ble bygd i 1910. Motoren var en 20 hk Bolinder og skøyta var 47 fot lang. Fra 1916 overtok Johan og Peder Kristoffersen båtbyggeriet og fra 1906 til 1953 bygde de 138 skøyter, kryssere, kuttere fra 27 til 60 fot samt endel prammer. Firmaet tok i 1953 imot bestilling på båter inntil 70 fot.

John Lieng, Båtbyggeri.
Båtbyggeriet ble startet i 1910 av John Lieng. Virksomheten omfattet bygging av fiskekuttere og kryssere. Det har vært levert opp til 6 fiskeskøyter pr. år fra 34 til 57 fots lengde. Båtene ble levert til Finnmark og Helgeland. Båtbyggeriet beskjeftiget 8 mann i 1953 og John Lieng hadde agentur for Bosch båtlys.
 

Odin Olsen Båtbyggeri.
Sammen med sin bror Ole K.Olsen bygde Odin Olsen båter i eget naust.
 

Kåre OsBåtbyggeri.
Kåre Os startet sitt båtbyggeri i 1945. Vanligvis arbeidet det 6 mann ved bedriften. Bedriften bygde ca. 4 båter i året med gjennomsnittlig lengde på 60 fot. Men firmaet kunne også bygge større båter. Bedriften hadde i 1953 dimensjonshøvel, båndsag,sirkelsag og boremaskiner. Alt arbeid ble utført fagmessig og samvittighetsfullt.

Odin Hansen,båtbyggeri.
Odin Hansen hadde eget naust og bygde båter sammen med brødrene Håkon og Olav.
 

Magnus Lillegård og Joakim Johansen, Båtbyggeri.
Dette firma drev med båtbygging i eget naust.

Brenne
På Brenne var det i 1953 tre  båtbyggere.

Kristian Gullbakk, Båtbyggeri.
Båtbyggeriet ble startet i 1908 av innehaveren Kristian Gullbakk. Læretiden gjennomgikk han hos sin far. Virksomheten omfattet bygging av alle slags båter som motorbåter,livbåter, småbåter og kravellbygde motorbåter. Båtene ble for det meste levert til Syd-Norge.

Ivar Johansen, Båtbyggeri.
Ivar Johansen drev fra først av båtbyggeri sammen med sin far. Senere har han arbeidet ved slipp og større båtbyggerier. Deretter startet han sitt eget båtbyggeri som han fortsatt drev i 1953. Virksomheten omfattet bygging av motorbåter på 20 – 25 fot,klinkbygde og i kompaniskap kravellbygde. Omkring 1953 bygde han hovedsakelig livbåter, men også småbåter. Båtene ble for det meste levert i Nord-Norge og til distriktet. Men endel ble også levert til Syd-Norge og til Island.

Kristian Nikolaisen, Båtbyggeri.
Dette båtbyggeriet ble startet i 1900 av innehaveren Kristian Nikolaisen. Den første tid ble det arbeidet klinkbygde skøyter opp til 46 fot. Virksomheten omfattet senere kravellbygde skøyter, livbåter og småbåter. Båtene ble levert til Finnmark og Syd-Norge. I 1911 deltok Kristian Nikolaisen ved en utstilling i Harstad og fikk diplom for sine dorrybåter. Hans sønner Einar og Kristian Nikolaisen drev også i 1953 med båtbygging av alle slag.

Drageid
Drageid var det i 1953 to båtbyggere.

Ottar Slåttholm, Båtbyggeri.
Denne virksomheten omfattet bygging av moderne motorbåter av ulike slag fra 30 fots lengde og derunder. Båtene ble bygd av gode furumaterialer enten kravellbygd eller klinket med eller uten dekk. Alt ble levert fullt ferdig med tilhørende beslag etter kjøperens ønsker. Firmaet leverte fiskebåter til hele Nord-Norge og fangstbåter helt til Svalbard. Innehaver av bedriften var Ottar Slåttholm.
 

Bent O.Bentsen & Sønner, Båtbyggeri.
Dette firmaet ble startet i 1895 av Bent O. Bentsen. Det første han bygde var åpne listerbåter på ca. 40 fot. I 1953 omfattet virksomheten bygging av skøyter, motorbåter og småbåter i alle størrelser. Båtene ble levert over hele Nord-Norge og endel til Syd-Norge. Bent O.Bentsens sønner, Arnt og Einar, arbeidet også ved båtbyggeriet.
 

Røkland
Røkland var det i 1953 sju båtbyggere.

Kristian Danielsen,  Båtbyggeri.
Dette båtbyggeriet ble startet i 1918 av innehaveren Kristian Danielsen. Virksomheten omfattet bygging av alle slags klinkbygde båter, spissbåter, motorbåter opp til 25 fot, seilbåter, livbåter til fiskeskøyter samt kravellbygde skøyter opp til 70 fot. Båtene ble levert til distriktet, Troms, Finnmark og ellers i landet.

Gjert Johansen, Båtbyggeri.
I 1920 begynte Gjert Johansen i båtbyggerfaget hos sin far. Virksomheten omfattet bygging av spissbåter og kravellbygde skøyter som spesialitet. Båtene ble for det meste levert til distriktet, men også til Finnmark og ellers i landet.

Kristian Johansen,Båtbyggeri.
Dette båtbyggeriet ble startet i 1903 av innehaveren Kristian Johansen. Virksomheten omfattet bygging av spissbåter som spesialitet, klinkbygde samt skøyter. Båtene ble for det meste levert til distriktet men og til Finnmark og Syd-Norge.

Gjert Pedersen, Båtbyggeri.
Firmaet ble startet i 1912 av innehaveren Gjert Pedersen. Virksomheten omfattet båtbygging av såvel kravell- som klinkbygde fiskebåter og motorbåter i forskjellige størrelser og typer samt robåter, fangst- og livbåter. Båtbyggeriet hadde i 1953  sju til åtte arbeidere.

Arne Pettersen, Båtbyggeri.
Båtbyggeriet ble startet i 1928 av innehaveren Arne Pettersen. Læretiden gjennomgikk han hos sin far. Virksomheten omfattet bygging av motorbåter på
17 – 18 fot, dorrier og spissbåter. I tillegg ble det sammen med andre arbeidet
kravellbygde skøyter. Båtene ble for det meste levert til distriktet, men også til Finnmark og andre steder i landet.

Johan Pettersen, Båtbyggeri.
Dette båtbyggeriet ble startet i 1890 av Johan Pettersen. Virksomheten omfattet bygging av nordlandsbåter, listerbåter, notbåter, dorrier,livbåter, skøyter og spissbåter, klinkbygde skøyter og kravellbygde 50 fots skøyter. Båtene ble for det meste levert til distriktet, Finnmark, Island og Syd-Norge.

Petter Pettersen, Båtbyggeri.
Petter Pettersen begynte i båtbyggerfaget hos sin far. I 1927 startet han sitt eget båtbyggeri. Virksomheten omfattet bygging av småbåter, notbåter, speilbåter, kravellbygde skøyter, dorrier, livbåter som  for det meste ble levert i distriktet.

Storalmenningen
I Storalmenningen var det i 1953 en båtbygger.

Johan K.Olsen, Båtbyggeri.
Dette båtbyggeriet ble startet i 1895 av Johan K.Olsen. Virksomheten omfattet bygging av motorbåter, klink- og kravellbygde motorskøyter samt robåter og mindre motorbåter, spelbåter og notskøyter. I 1927 mottok Johan K.Olsen diplom for en 27 fots notskøyte ved fylkesutstillingen.

image.png

Nåtid

Til det siste har Rognan hatt et verft som kunne bygge moderne fiskebåter og spesialfartøy samt foreta vedlikehold og reparasjoner av fartøy.


Saltdalsverftet AS viste imidlertid at verftet også kunne bygge tradisjonsrike Nordlandsbåter ved å levere en komplett jekt i 1996. Bedriften gikk imidlertid konkurs omkring 2002.

Jekta «Brødrene» ble sjøsatt på Rognan våren 1996.

I tillegg driver Kai Linde med tradisjonell trebåtbygging på Rognan og kan levere Nordlandsbåter av forskjellige typer samt vedlikeholde og reparere slike båter.

Trebåtbygging i HEMNES og RANA

Båtbygging i Hemnes og Rana

Kilde : Båthistorien i Hemnes. (2 b.) av Harald og Dag Brygfjell. Det ene bindet beskriver båtbygging i Hemnes i perioden 1851 - 1973.
                                                                                                     Bind 2 beskriver Klinkbåttradisjonen og båtbyggingen i Hemnes.


Boka kan bestilles online via hjemmesiden til Okstindan Bokforlag.
Link : 

image.png

Havbåt i 875

I praktverket Båthistorien i Hemnes av Harald og Dag Brygfjell beskrives båtbyggingen i Hemnes. Her fortelles om at den eldste kjente skrftlige kilden som viser Helgelendingenes deltakelse i Lofotfisket, er fra år 875, i Egils saga, der det fortelles om at Torolv Kveldulvsson sendte folk nord til kaupangen Vågar i Hålogaland på skreifiske. Torolv Kveldulvsson var småkonge på Helgeland med hovedsete på Sandnes ved Sandnessjøen. I Egils saga heter det 
Torolv åtte et stort havskip. Det var forseggjort som best på alle vis og var malt nesten overalt over vannlinja  og h
adde seil med blå og røde render i ; alt utstyret på båten var og av det beste slaget.


Båtbygging i Hemnes på 1200-tallet
Snorre Sturlasson (1179 - 1241) skriver i boka Norske kongers krønike (1757):
Søe-finnene ... de bygger og mange Baade, og hvert andet Aar  giver de Fogdenen Baad i Tidende af deres Skibsbyggere, saa at de gemenlig slaaer sig sammen, og bygger en stor Baad paa tre eller fire Læster, hvilket de giver Fogden.
Sigurd ... drog inn i fjorden til Finnerne og lod sig giøre to Jagter med 12 årer paa hver side, hvilke Jagter vare sammenheftede med Dyre-Sener ov Vidier, uden nogen Spiger og vare saa lette
at roe, at intet Skib kunne opnaae dem.

Skog og Lofotfiske og båtbygging

Det er nær sammenheng mellom skog, båtbygging og Lofotfiske. En av de viktigste grunnenen til at trebåtbygging ble en stor industri i Hemnes, var god tilgang til egnet trevirke til bygging av trebåter.

image.png

Trebåtbygging i Hemnes

Båtklammeret (som finnes i Hemnes kommunevåpen den dag i dag) var svært ofte i bruk på bygdene i Hemnes. I løpet av 1800- og 1900-tallet fremsto Hemnes som et av de viktigste båtbyggerstedene  i Nord-Norge. I amtmennenes femårsberetninger for perioden 1871 - 1875 kommer det fram at det ble bygd 500 tiaarede Baade, 200 otteaarede Baade, 200 sexaarede Baade, 200 fireaarede Baade og 500 Joller Baade i Hemnes.
Dette betyr omkring 1600 båter over fem år, eller en gjennomsnittlig produksjon pr år

320, eller omtrent en båt i snitt pr dag i denne perioden!

I 1954 ble det registrert 63 båtbyggerier i Hemnes, og totalt 93 i hele Nordland. Tabellen nedenfor viser antall båtbyggere i Nordland basert på folketellingene i 1865, 1875, 1900 og 1910:

image.png

Folketellingene taler sitt tydelige språk . Det er Hemnes etterfulgt av Rana msom har flest båtbyggere i perioden 1865 - 1910. Saltdalen kommer som en god nummer tre, Bindalen som nummer fire og Vefsn som nummer fem. I de andre kommunene i Nordland var det ytterst få båtbyggere.

Mange av båtbyggene i Hemnes drev også med fiske, spesielt skreifisket i Lofoten, og de testet ofte båtene under utfordrende forhold under fisket, og der de oftest solgte båtene ut av kommunen etter endt Lofotfiske, og b ygde nye båter  for neste sesong.

I amtmannsberetningen for 1876 - 1880 ble båtbyggingen i Nordland omtalt på følgende måte:
Baadbyggeriet, som har den største betydning for Fiskeriene, og som dessuden indbringer Adskilligt ved Salg av Baade til andre Distrikter, har, som allerede ovenfor nævnt, i de sidste fem Aar været drevet i større Udstrækning end nogenlunde tidligere.

I boka Båthistorien i Hemnes av Harald og Dag Brygfjell nevnes det dessuten at det kan være god grunn til å anta at antall bygde båter, basert på amtmannsprotokollene og innkjøpsprotokollene til båtbyggeriene, kun represebterer toppen av isfjellet, og at antall bygde båter i Hemnes høyst sannsynlig er høeyer enn de refererte tallene.

Trebåter 42.jpg

Tabellene nedenfor er gjengitt etter den nevnte boka Båthistorien i Hemnes, og bygger på amtmennenes femårsberetninger og på innkjøpsprotokollene for båtbygeriene i perioden
1861 - 1885 :

image.png
image.png

Trebåtbygging i Hemnes i nyere tid (1910 - 1973)

I boka Båthistorien i Hemnes av Harald og Dag Brygfjell gis opplysninger om trebåtbyggingen i Hemnes basert på innkjøpsprotokollene fra åtte firmaer:
E. Præsteng, Hemnesberget, S.O. Eitran, Korgen, Hjalmar Pedersen, Elsfjord, Hans Sjøgård, Hemnesberget, Joh. Johansen, Finneidfjord, Jakob Dahlberg, Rana Båt- og Trevaresalg og Ludvig Trongmos båtleveranser  (Tabellen nedenfor helt til venstre) :

Tabellen nedenfor nummer tre fra venstre illustrerer at båtbyggeriene i Hemnes faktisk sto for 2/3 av all båtbygging i Nordland pr. 1954. Saltdal hadde også mye båtbygging, men langt mindre enn Hemnes. I Bindal var det mange båtbyggere, men disse var nesten utelukkende gårdsbåtbyggere, som drev båtbyggingen som bigeskjeft. I de andre kommunene, var antall båtbyggerier minimal.

image.png
image.png
image.png
image.png

Følgende båtbyggerier er registrert i Hemnes (KIlde: Boka Båthistorien i Hemnes av Harald og Dag Brygfjell )

image.png

Vi ser at enkelte bygder i Vefsn har mange båtbyggere. Fordelingen er som følger:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ser at totalt 18 bygder i Hemnes hadde båtbyggerier, og utgjorde båtbyggeri-ene en viktig del av næringsgrunnlaget i kommunen.

image.png
image.png
Båtbygging i Vefsn

Trebåtbygging i VEFSN

image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

I bygdeboka for Vefsn heter det at alle bøndene var fiskere. Det samme var nok tilfelle for de fleste nordlendinger i perioden 1860 - 1930. Båtbyggerne var ikke noe unntak. De rodde fiske og de prøvde ut båtene når det nest røynet på.
En båtbygger, eller
båtsmed måtte være "hag", det vil si netthendt, og det gjaldt ikke bare med hendene. I arbeidet kunne det oppstå en rekke situasjoner som måtte løses, og det trengtes intelligens og praktisk skjønn. Det å være båtsmed var en hederstittel, og ungguttene ønsket å bli en flink båtbygger.
Det var helst på ettersommeren og høsten at båtsmedene dro omkring og bygde båter i bygdene. I tiden fra 1885 og fram til århundreskiftet var det i Korgen 4 - 5 båtbyggerlag som arbeidet rundt på gårdene. Hvert lag hadde en mester og fra 5 til 7 arbeidere.

Mesteren hadde akkord på byggingen og arbeidskarne fikk dagpenger og kost. Akkord-summen for en storbåt var ca. 100 kromer , og dagpengene var fra 25 øre til 2 kroner - alt etter dyktigheten.
 

Nordlandsbåten er den eneste båttypen som har bevart den høge stamnen fra Vikingeskipene fram til våre dager. Mange mener at Nordlandsbåtene er de beste båtene som noen gang er bygget.”

“Samtidig som de var vakre og smidige, var de ypperlig skarpseiler og gode sjøbåter. Det er mye fisket å takke for at båtbyggingen holdt seg, og da først og fremst Lofotfisket. Omtrent alle voksne mannfolk nordafjells drog avgårde til Lofoten først på etterjulsvinteren; så også i Vefsn.”

“Men omkring århundreskiftet begynte de små båtmotorene å komme i handelen, og den smale og smekre Nordlandsbåten var ikke skikket for motordrift….Det er snart bare her i Vefsn den gamle Nordlandsbåt-fasongen har holdt seg på elvebåtene.
…I gammel tid var elva Vefsna eneste ferdselsveg for folket opp gjennom dalen. Om vinteren i den tida isen lå kjørte de elveisen. Resten av året måtte de bruke båt.
…På hver eneste gård og plass hadde de en eller flere båter, og det var alltid den høgstamnede elvebåten. Ikke bare brukerne langs selve Vefsnelva hadde båt ute, brukarane oppe i sidedalene hadde også naust og båter ved elva for å komme seg på martnan, og frakte sine og sitt til og fra byen. Bare rundt Forsio var det 20-30 båter ved århundreskiftet.
Vefsna er ikke akkurat stileflytende og rolig. I den strie straumen en finner der, trengs det gode og smidige båter. Bak måtte de være skapt slik at de fikk så lite sug som mulig. Nedover elva gjekk det lett og der rodde de, eller bare lot seg drive med strømmen mens de holdt unna leie steiner og ører. Oppover var det verre. Da staket de som oftest. Til det hadde de en lang stake av en smekker granlegg, og han var omtrent fire meter lang. Så stod de bak i båten og satte gode sjøbein mens de tak for tak skuvet seg opp gjennom elva.”

“De beste laksevalla opp gjennom dalen har gjennom lange tider vært bortleide til utlendinger som betalte godt. Fra gammelt av har engelskmennene vært de vanligste, men det har også vært amerikanere og franskmenn. Disse folka har alltid vært gode kunder hos båtbyggerne for de hadde råd til, og ville til enhver tid ha nye og friske båter. På Forsjord hadde engelskmennene aldri mindre enn fire båter. Desse lakselordene var som sagt ikke smågutter i pengeveien, og de kunne slik ha fiske og fangstvall på helt andre kanter av jorda. Noen av dem likte Vefsnbåten så godt at de fikk en eller fleire med seg.”

“Når de bygde elvebåter brukte de få eller ingen maler. Slik ble båtbyggingen mer kunst enn yrke. Det var da heller ikke hver mann gitt å bli båtbygger. Skulle en bli det måtte en være både hag og innsiktsfull, som dei kalla det.
…Først er det ut i skogen for å finne alle de røttene, keiper og ulike tiløksede deler til hver eneste båt. Resten av de 59 delene elvebåten er bygget av, kan en få av skåret material.”

“Når de så kom hjem fra skogen med disse gangstrea, ble emnene økset til så noenlunde så en i det minste kunne se hva det skulle bli. Etterpå ble de lagt bort til tørk. Når de en vakker dag skulle ha seg ein båt, var det å finne fram disse emnene, og plukke ut de som passet sammen og var brukbare. Etterpå ble de finhøvlet og tilpasset akkurat den båten de skulle vere i.”

“Gangstre og emne samla dei seg på alle gardane, og dermed hadde dei støtt vørke. Så bar dei materiala til båtbyggaren, og han lova då nybåt til den og den tida. Like vanleg var det kanskje at båtbyggaren vart bodsend og kom til gards og bygde båten. Husrom var det nøgda av på gardane. Hadde dei ikkje særskild snekkarstove, fans det alltids eit eldhus eller låvegolv der dei kunne halde til.
Spesialverktyet hadde båtbyggaren med seg, men vanlege snikkarverkty heldt gardsfolket.”

“Mange har bygd elvebåtar fram gjennom tidene, men dei fleste berre til eige bruk. Det har funnest heller få profesjonelle, flinke båtbyggarar.
…Peder Larsen Stimo (Pe Larso) er den flinkaste båtbyggaren Vefsn har fostra. Han ble født omlag 1850 og døde nokre år før siste verdskrigen.
…Ingen kan seie for visst kor mange båtar han laga i si tid, men dei fleste meiner det måtte bli godt over to hundre. Berre engelskmennene åleine kjøpte over femti båtar av han.
…Men det var ikkje berre å sjå til at Pe Larso-båtane var fine. I elvestraumen var dei framifrå, og med ein Pe Larso-båt kunne ein lure seg gjennom dei striaste stryka.”

Båtbygger Peder Larsen Stimo(Pe Larso) ca 1930. 
Foto: Helgeland museum

Referanser
Øksendal, K.M.    Båtar og båtbygging i Vefsn før og no. Særtrykk av årbok for Norsk Skogsbruksmuseum, skogbruk, jakt og fiske. 1965 – 1966
                             Rønnes trykk, Mosjøen.

Trebåtbygging i BINDAL

Båtbygging i Bindal
image.png
image.png
image.png

Skjeggøks fra båtgrav på Horstad i Åbygda - et båtbyggerredskap, antyder arkeologene. 
Det er funnet 12 økseblad fra yngre jernalder i Bindal, de fleste skjeggøkser. Åtte graver inneholdt også klinknagler, som kan være båtsøm. Klinkbygde båter oppsto på slutten av 400-tallet.
Foto : Vitenskapsmuseet, Trondheim.
Den nederste slaggklumpen med spor etter trekull er funnet i Åbygda og tyder på at båtbyggerne der ikke bare hadde egen skog, men også eget Jern, som de laget båtsøm av.
Foto : Tor Waageng.

image.png
image.png
image.png

Kartet ovenfor viser hvor det ble bygd båter i Bindal da
produksjonen nådde toppen på 1800-tallet.

image.png
image.png
Trebåter 50.jpg
image.png
image.png
Lofotfisket 01.jpg
image.png
image.png

Alle Nordlandsbåter er bygd over samme lest. Ovenfor ser du de 9 - 10 vanligste lengdene, fra Færing til Fembøring, og også noen med Halvrom.

image.png

AlleHøsten 1997 bygde Alsli-brødrene en to og en halv roms og en tre roms båt. Skorstokkene fra taket holder bordene utspilt slik at skroget blir symmetrisk og vinklene rette.
Bindalsbåten, som alle de gamle båttypene langs kysten, framstilles ved skallbyggingsteknikk, og bordgangene kommer før spantene. Foto : Tor Waageng.

image.png
image.png

Utdrag fra artikkelen "Båtbygging i Bondal. Tradisjon gjennom trebåter"  
(Fotefar mot Nord) av
Leiv Nordstrand.

Et betydelig antall Nordlandsbåter ble bygd i Bindal. Hvorfor nevnes Bindalsbåten spesielt? Var den noe for seg? Både og. Fire områder i Nordland pekte seg særlig ut som båtbyggerdistrikt: Rana, Saltdal, Bindal og delvis Vefsn. De sørlige distrikter, blant dem Bindal, var like idet de bygde båtene av gran. Saltværingsbåtene var derimot av furu. 

Bindal hadde en viss egen profil. Tyngdepunktet lå på de mindre båtstørrelser. Derfor ble
Bindalsfæringene så kjent. Fargevalg og tekniske detaljer skilte Nordlandsbåtene ytterligere fra hverandre. Men alle var mer eller mindre like. Når Bindal forbindes med båtbygging, er det kanskje mest fordi det ble bygd mange Nordlandsbåter der, ikke fordi de var spesielt annerledes. 
   Om Bindal helst bygde småbåter, finner vi likevele hele spekteret fra
Færinger til Fembøringer. Disse åpne båtene var alle skåret over samme lest. Det har også vært bygd Jekter i Bindal, men i mindre omfang. Bindal fulgte imidlertid bare i mindre grad med over i byggingen av større, moderne fiskebåter i tre etter 1900, da båtbyggeriene overtok etter bondebåtbyggerne.
   Men etter en rest av den gamle ble tilbake og lever fortsatt. Hvordan kunne Bindal få en så sterk posisjon? Hvordan har den gamle båtbygginga overlevd?


De eldste spor

Om trebåtbygginga i Bindal er det virkelig tale om tradisjon. Den fortaper seg bakover i historien trolig i mer enn tusen år.
De eldste spor er båtgravene fra yngre Jernalder. Å begrave de døde i båter var en førkrsiten skikk. Den spredte seg de siste par hundre år før kristendommen vant innpass. Arkeologene antar at båtbegravelsene hadde kultisk betydning og symboliserte både status og døden som en reise. De regner med at bare velstående folk kan ha sett seg råd til slike graver. Gravene er særlig funnet langs kysten der det seinere er dokumnetert båtbygging og utbredt båtbruk. De kan være opptil 50 meter lange.
   Flere båtgraver er påvist i Bindal og tatt til inntekt for den lange båtbyggertradisjonen der. De er i Åbygda, den sentrale båtbygda. Landhevinga seinere skjuler at Åbygda da lå i en fjordbunn med skog. Graver er funnet på Fuglstad og Horstad. I Åbygda hadde bøndene tilgang på skog, trolig Jern til søm og beslag, samt lett transportvei for de ferdige båtene.
   Båtsøm av Jern kom i bruk utover på 400-tallet. Da oppsto de
Klinkbygde båtene. Det er funnet udatert Jernslagg på gardene Åbjøra og på Sylta. Skjeggøkser er andre jernspor fra Bindal - mange mener denne øksetypen særlig ble brukt til båtbygging.
   Et annet, men heller tvilsomt tegn på tidlig båtbygging er en snau opplysning i Strulungasaga. Gudleik fra Skarstad Naumdala fylke da han i 1238 skulle reise heim til Island. Det må ha dreid seg om et større skip. Skarstad fins flere steder. Men kan det være Skarstad i Åbygda, nabobygd til Fuglstad, og i nyere tid med kjente bptbyggere? Bindal var ikke noe maktsentrum i middelalderen, men Åbygda - som hørte til Namdalen - har iallfall gamle "monumentale gravhauger".
   Et siste og til dels udatert tegn er de gamle '
båtdragene'  - maritime kulturminner som forteller om lokal båtbruk. Folk dro båtene over smale eid for å korte ned avstanden. I Nordland er jo navnet Drag i Tysfjord et godt eksempel. Bindal har far etter tre - Kjelleidet, Gaupeidet og Kollstraumen. Kjelleidet er fra 1800-tallet og er nå restaurert. Kollstraumen kunne være så stri at båtene ble dradd i straumen fra land.
   

Båter og redskaper på 1600- og 1700-tallet

Vi må hoppe fram til 1600-tallet før vi finner skriftlige kilder av betydning. De forteller at folk fra Bindal deltok i fiske i Namdals-værene. En antar det også må ha vært levert båter dit. Og Bindals-skippere drev Jekte-bruk på den tid. Bindal hadde ei priveligert  
sag i 1662. På Horstad fikk de bevilling for sag i 1759, den nest største i daværende Nærøy tinglag. Skiftemateriale kan kaste lys over båtbygginga. Igjen finner vi båter på Fuglstad, nevnt i 1692, og på andre garder fra samme tid. Her listes det i dødbo også opp typiske båtbyggeredskaper som navere og andre. Midt på 1700-tallet dukker de ulike typer av høvler opp. Skrifter fra 1700-tallet viser dessuten at enkelte garder hadde amnge båter av varierende størrelse, for ulik bruk. Topografisk literatur fra ca. 1760 forteller at Bindal, som Vefsn og Rana, forsynte omliggende distrikt med båter.
   Fra 1804 og til dampskip overtok i slutten av 1830-åra holdt Det nordlandske postkontor hus i Bindal. Postførere / postbøndene måtte sjøl holde båt der det var nødvendig, og Seksringen - med seks årer - var mest brukt som postbåt. Vi tar vel ikke for mye feil om båtposten derfra gikk med
Bindalsbåt

Båtbyggere på 1800-tallet

De gamle båtbyggerne etterlot seg ikke navn - liksom båtene de bygde.
De satte ikke moderne spor som byggenummer og verftsnavn på farkostene, men skar seg gjerne noen initialer under ei tofte. Båtbygger og båt lar seg normalt ikke kople. Det var en tendens til at båtene ble ganske like innafor samme bygd. Men iallfall lokale folk kjente ikke bare igjen
Bindalingen, men også båtbyggeren.
   Folketellingene kunne kanskje være en ny kilde til belysning av båtbygginga i Bindal. De har vi fra 1769 og utover. Men bortsett fra i 1835 gjør de ikke forsøk på å fange opp folks yrker før fra 1875 og utover. Familiefolk var nesten alltid bare oppført som gardbrukere eller husmenn. Åttåtnæringene til landbruket kom nesten ikke med.
   Selv etter 1875 må båtbyggeryrket ha blitt betydelig underregistrert. Bindal var preget av det mangesysleriet på bygdene som var så vanskelig å fange opp.
   Men noe vet vi. Vi ser for det første at Bindal var preget av de typiske
Bondebåtbyggerne. Kommunen manglet trolig de to andre gruppene båtbyggere - de fastboende båtbyggerne som på helårsbasis bygde storbåter ved sjøen, og de omreisende båtsmedene. Gruppe to ble fotere fanget opp i folketellingene.
   Båtbyggerbøndene i Bindal var oftest leilendinger, og betalte en viss skogleie til jorddrotten. Med rimelig trevirke til egen båtbygging var de konkurransedyktige, og kunne levere billige båter. Dette er med og forklarer kombinasjonen av småbruk og båtbygging. At de måtte begrense seg til bruk av egen skog bidro trolig til spredning av yrket. De ble forholdsvis mange. Ingen kunne slå seg opp og drive stort. Båtbyggerbonden er sikkert også en del av forklaringen på Bindals småbåtprofil. For det andre må Indre Bindal med Åbygda ha vært ledende. De gamle gardene nevnt foran, tyder på det. Slik var det også på 1800-tallet. Forketellinga av 1835 registrerte 16 båtbyggere av et folketall på knapt 1500. 14 bodde i Åbygda, på ni av de elleve matrikkelgardene. Andre steder bygde de trolig helst båter til eget bruk, ikke for salg. Forklaringa ligger i velegnet skog i Åbygda. Like opp til nedlangte Granbostad og Åbjøra på bortsida av Åbjørvatnet bygde de fordum båter - langt fra sjøen.
   For det tredje var det spesielle båtbyggerslekter som pekte seg ut. Men også disse finner vi bare indirekte fram til. I 1865, da båtbygginga var på topp, er bare to av 1920 innbyggere oppført som båtbyggere, typisk nok to yngre, ugifte menn. Da hadde Rana og Vefsn over hundre tilsammen. Disse distriktene var kommet lenger i spesialisering enn Bindal og hadde mer storbåtbygging.
   I 1873 får vi et bedre inntrykk, selv om båtbygging fremdeles er kraftig undervurdert. De fleste er oppført med dobbelt og tredobbelt yrke, som gardbrukere og båtbyggere osv. Heimeværende sønnerblir gjerne oppført med flere yrker, deriblant båtbygger. Yrket er oppgitt for 33 menn, flere prosent av den mannlige, yrkesaktive befolkning. Men der bonden er båtbygger, er voksne sønner i mange tilfelle bare ført opp som medhjelpere på garden. Åpenbart bygde de båter . Bindal var fremdeles preget av husholdningsøkonomi og familiearbeidskraft. I alt er det oppført båtbyggere under ca. 30
 av de rundt 90 matrikkelgardene i Bindal, de aller fleste i Indre Bindal, men fortsatt altfor få.
   På Skarstad finner vi i 1875 at to av de tre oppsitterne også var båtvyggere. Begge hadde to ugifte sønner som står oppført som fiskere, båtbyggere og tømmermenn. I 1890 var bonden på to av tre bruk fremdeles båtbygger. Men det var sju hushold på de tre brukene, og en innerst med familie var også båtbygger. I hele perioden 1890 til 1910 var båtbygginga på Skarstad bare vinterarbeid, fra ut januar til ut april. Den kunne lett kombineres med agrdsarbeid. Aktiviteten foregikk jo i
Båtskottet på tunet.

Storhetstid og masseproduksjon

Siste halvdel av 1860-tallet var toppen for båtbygginga i Bindal og for Nordlandsbåten generelt.

Trolig må det ha vært bygd mer enn 100 000 båter. Det høyeste registrerte tall i Nordland kom i femåret 1876 - 80.(noen tusen prammer inkludert). Tall fra 1885 kan tyde på en enda høyere topp. Det store spranget fra seksti- til syttiåra tyder på bedre statistikk.
   Rana var i særklasse størst med halvparten til to tredeler av all registrert produksjon av
Nordlandsbåter og Prammer., som dro tallet en god del opp, en type som mangler helt i oppgavene for Bindal. Men Rana hadde også masseproduksjon av Fembøringer og Åttringer
   De første beretningene fra Amtmannen i Nordland gir et feilaktig inntrykk av få
Bindalsbåter. Fram til 1852 hørte nemlig Sør-Bindal til Namdal fogderi og Nord-Trøndelag. Amtmannen i Nordland sier bare om 1836 - 40 at i "Nord-Bindalens sogn" laget de (for slag) kun 2 - 3 båter årlig. For 1841 - 45 heter det at i Bindalen bygde de båter til eget bruk og solgte noen småbåter hvert år. Bindal hadde en betydelig fiskeflåte og var sjølforsynt med teknologi, et poeng det er viktig å understreke.

   I 1861 - 65 er det oppført 400 båter, fremdeles "foruten det som er bygget til distriktets egen forsyning". Fra 1866 - 70 er det mer utførlige tall. Da har en prøvd å fange opp både egne og solgte båter, men særlig den kommersielle delev av næringen. Den såkalte storsildtida i Nordland slo sterkt ut på Helgeland i tiåret 
1865 - 1875. Det kan forklare den ekstra store etterspørselen etter Bindals-båter i dette tiåret. 906 båter i 1871 - 1875 er høyeste tall for Bindal alene, altså tross alt noe mer beskjedne tall enn i de øvrige distriktene.

   De største Nordlandsbåtene var Fembøringer og Åttringer. Bindal skal ha bygd fem Fembøringer og femti Åttringer i 1866 - 70 og fem av hver i 1885. I perioden 1866 - 75 var ca. 60 % Toromsbåter, dvs. Færinger.
   Nedgangen for Bindal etter
1875 kan ha en lokal årsak. På fylkesbasis økte jo båtproduksjonen fortsatt. Industriskogbruket nådde Bindal. Risøy Dampsag hogdre ut skogen over en tiårsperiode etter 1875, mer enn 400 000 trær. Bruket rekrutterte imidlertid mye av arbeidskraften utenfra. Det er antydet at det bare hadde begrenset innflytelse på lokalt næringsliv. Men de yngre kan ha funnet den alternative sysselsettinga mer lønnsom enn båtbygging. Hogsten kan også ha redusert tilgangen på eget trevirke. Båtprisene falt ellers mye i 1880-åra, under den lange lavkonjunkturen som rammet fiskeriene.
   
   For femåret 1876 - 80 oppgis et årlig gjennomsnitt på 72 båter, hvilket bare gir 360 i alt. Med tall for 1885 kan vi regne oss fram til 675 i 1881 - 1885, nesten mot gamle høyder. Men fra åttiåra ble det mer og mer slutt på den gamle båtbygginga i Nordland. Nye fartøytyper gjorde seg gjeldende. Bindal fulgte dårlig opp, bl.a. fordi det skjedde en omlokalisering fra Indre til Ytre Bindal.


Nye båttyper - båtbyggerier

Nettopp som Nordlandsbåten fant sin siste form og fikk sin store blomstring etter 1860, begynte nye båttyper å spre seg i fylket. I 1860-åra tok så smått omlegginga av fiskeflåten til, med Listerbåter (fra Lista), dekksfartøy og dorydrift. Det ble et mellomstadiumi utviklingen mot en moderne fiskeflåte etter 1900. Listerbåtene var opprinnelig de typiske åpne sildefarkostene på Vestlandet. Oppsvinget i sildefisket skaffet disse Sneseilsbåtene innpass også i Nordland. De første bygde i Nordland er registrert i 1866 - 70. I de offisielle beretninger fins det ikke opplysninger om at Bindal bygde Listerbåter, men vi vet det skjedde på Vikestad. De eneste med yrke som båtbyggermester er å finne på Vikestad i folketellinga av 1900.
Med overgangen til mekansiert fiske etter 1900 gikk det tilbake med
Bindalsbåtene. De var ikke konstruert for motor, og etterspørselen avtok. Båtbygging i Åbyga fikk et kraftig tilbakeslag. Ungdommen dro til Namdalen på skogsarbeid. Ytre Bindal hadde ingen båtbyggertradisjon. Men nå overtok nettopp disse bygdene ledelsen, især Bindalseidet. Skogsbøndene tapte terreng til de nye båtbyggeriene med verksted og slipp. Disse produserte mototbåter på relativt lett tilgjengelige steder ved sjøen. De nye båtene kunne ikke lages i båtskott i tunet. Den nye store treforedlingsbedriften Bindalsbruket på Terråk, i drift fra 1908, kan også ha betydd noe for nedgangen i Indre Bindal.
   De nye båttypene brøt ikke fullstendig med det gamle - de var jo fremdeles trebåter. Men Bindal ser ikke ut til å ha klart å utnytte sitt fortrinn i skogen i samme grad som Rana (Hemnes) og Saltdal, og utviklet sjøl dessuten bare en sjarkflåte for kyst- og fjordfiske. Bindal la forholdsvis seint om til motor, og fiskeflåten i mellomkrigstida er betegnet som umoderne. Den besto av åone motorbåter og dekksfartøy på 20 - 40 fot og svarte altså til distriktets gamle profil med mindre farkoster.


Småbåtbygginga fortsatte


Den gamle småbåtbygginga i Bindal forsvant likevel ikke. Her var det fortsatt et marked. Krisa i mellomkrigstida førte til en primitivisering i torskefiskeriene, en tilbakevending til et forlatt teknisk stadium, og en siste æra for de mindre Nordlandsbåtene. I Bindalen bygde de bl.a. småbåter for kronprinsesse Marthas fond. Etter krigen leverete båtbyggerne ikke bare Sjarker, men også mange Sjark-skrog, og de bygde tradisjonelle småbåter ved siden av. Dette var også med på å bevare den gamle båtbygginga.

Omsetning

Bindalsbåtene må ha hatt sitt nærmerked på Helgeland og i Namdalen.
De noe mindre båtstørrelser tyder på at båtene ble mye brukt til heimefiske, i de lokale fiskevær og ikke minst internt i kommunen, oppdelt som den var med lange og smale veiløse fjorder. Båten dominerte som transportmiddel i Bindal like opp til 1960.

   Markedet på Tilrem ved Brønnøysund og Nærøymarkedet i Namdal var viktige for salf av
Bindalsbåter. Båtbyggingerne dro gjerne sjøl dit. På Bjørn ved Sandnessjøen og de større markeder i Lofoten og Vesterålen dominerte de øvrige byggedistriktene. I Bindal som andre steder var handelsmenn og siden handelslag en vanlig omsetningskanal. Johan Brevik og Olav Dybvik handlet med båter, og Bindal Samvirkelag holdt lager etter siste krig. Vi må anta at det foregikk mye ren ordrebygging uten aktiv markedsføring. 
   Fiskerne sørget i tillegg for å spre båtene over hele Nord-Norge på 1800-tallet. Bindalsfiskerne deltok ikke bare i Lofoten, men i Finnmarkfisket og helt øst på Murmansk-kysten.
Båter kunne bli videresolgt etter endt Lofot- og Finnmark-sesong - en velkjent spredningsmåte, gjennom bruktmarkedet. Men Troms og Finnamrk, som ikke var sjølforsynt med med båter, hentet dem mest fra det øvrige Nordland. Utover på 1900-tallet annonserte også båtbyggerne i aviser som Lofotposten.

   Etter siste krig oppsto et nytt marked for fritidsbåter. Bindalsfæringene ble brukt til seiling og fant i stigende grad veien også til Sør-Norge.

Hva er spesielt med Bindalsbåten?

Bindalsbåtens særtrekk er at den er "den suverent mest lettbygde" av Nordlandsbåtene.
Men ekspertene synes å mene at de regionale variasjoner har vært mindre enn forandringene over tid. De kronologiske forskjeller har vært større enn de geografiske, sjøl om det i forrige århundre ikke var atle om
Nordlandsbåter - bare Saltdalinger, Ranværinger og Bindalinger.

Den store overgangen til større båter kom i første halvdel av 1800-tallet, da en også gikk over fra hogde til sagde bord og til de rette stamnene. Åfjordbåten fra Trøndelag skiller seg fortsatt ut ved å beholde den krumme stamnen.   

Bindalsbåtens lille særpreg var en følge av satsingen på de mindre størrelser. En god robåt ble prioritert høyere enn en god seilbåt. Båtene var gjerne noe grunnere og flatere enn de øvrige
Nordlandsbåtene, moderat utlagt og med skarpere innløp foran og skarpere bunnlinjer, gjerne også noe tynnere bord.   

Granbåtene var generelt lettere og dermed enklere å ro og manøvrere enn furubåtene. De siste -
Saltdalingene - ble foretrukket på den værharde Yttersia i Lofoten, Ranværingene på innersida. De ulike båtene ble altså foretrukket på ulike steder i landsdelen - de lettrodde Bindalingene egnet seg best til heimefiske og fjordbruk. De spesielle egenskapene til Bindalingene var de fullt klar over så langt nord som i Varanger.

Fargevalget er sammenliknet med bunadsfarger. Men fargene var et kjennemerke på en større region, ikke Bindalsbåter. Båter fra Sør-Helgeland, inkludert Bindalen, og Namdalen hadde gjerne de samme fargene. Det er likevel ingen som våger å klassifisere Nordlandsbåten utfra dette alene. Det var jo eierne som malte dem, ikke båtbyggerne. Kvit Ripe har noen antydet som typisk for den sørlige regionen. Ripa skiller seg ellers også. 
"
Ranværingsripa" hadde mere grønt, var breiere og hadde gjerne utvendig Tollegang. Ranværingene skal også ha hatt mest spring, men her er det motstridende opplysninger.

Båtbygging i tusen år ?

 

Bindal, sørligst i Nordland, hører med blant noen få kjerneområder for bygging av Nordlandsbåter. Denne båttypen dom inerte i det nordlige Norge fram til 1900, og vi kan trolig tale om en uabvbrutt tradisjon og en båt med røtter i vikingtidas skipsteknologi. Båtgraver fra førkristen tid taler sitt tause språk om båtens betydning for kystfolket.

Skogen og fiskeriene var viktigste forutsetninger for Bindals posisjon. Den gamle trebåtbygginga ble drevet som attåtnæring på Bindals mange småbruk.
Bondebåtbyggerne overførte teknisk kunnskap fra far til sønn, kanskje i slekter gjennom århundrer. De bygde små verksteder, båtskott, på tunetlangt fra sjøen. Bindalsfæringen ble videreutviklet. 

Båtbygginga nådde toppen sist på 1800-tallet. Etter 1900 ebbet
Nordlandsbåtenes tid ut. Men småbåtbygginga i Bindal overlevde. I slutten av 1900-tallet har Nordlandsbåten fått en renessanse , som symbol på Nordnorsk identitet og på grunn av voksende interesse for gammel kystkultur. Bindal prøver å sikre trebåtbygginga både som tradisjon og levende næring.

Tradisjon uten tegninger og renessanse og symbolverdi

Utdrag fra artikkelen "Båtbygging i Bondal. Tradisjon gjennom trebåter"  (Fotefar mot Nord) av Leiv Nordstrand.

image.png

To generasjoner Alslia. Familien har båtbyggertradisjoner
iallfall tilbake til 1860-åra. I dag lever sønnene Jann og
Erling Alsli av båtbygging. I forgrunnen Gerda og Einar Alsli.
Foto : Tor Waageng.

image.png
image.png

Båtene ble bygd i båtskottene rundt om på gardene, ofte et godt stykke fra sjøen. Tegninga viser båtskott i rødt. Foto fra Reppa.Fjellanger-Widerøe. 1965. 

Hvordan går båtbyggerne fram når de ikke har tegninger å gå etter? Hvordan kan de produsere så mange ulike størrelser?

Noe av hemmeligheten ligger i de samme
forholdstall enten båten er liten eller stor. Som en tradisjonsrik bransje holdt den seg til gamle norske mål. Det gikk i norske Alen og Tommer. Båtstørrelse regnes i antall årer eller Rom/Halvrom - fra to til seks-sju rom og fire til 12 årer - dvs. i forholdet en til tre mellom største og minste. Alle de 14 bevarte typene fra Færing til Stor-Fembøring faller tilsvarende innenfor en lengde på 7 - 21 Alen
   Den tekniske siden ved bygging av
Nordlandsbåter er godt beskrevet. Båtbyggerne hadde spesialord for hver minste detalj. Eldjarn bruker Bindalsbåten som eksempel. Han lærte å bygge Bindalsfæring på Bangstad i 1983. Prosessen går fra Kjøl-strekking til ferdig båt. Kjølen og Stamnene kommer først (Reiset). Neste steg er borda, det utvendige skallet: Skallbyggingsteknikken er kjennetegnet på disse Klinkbygde båtene - det ytre først, så det indre: Huden før Spantene/Banda, stikk motsatt av Kravellbygde båter med glatt Hud.
   Båten bygges opp nedenfra, fullstendig likt på begge sider, så den ikke blir skeiv. Symmetrien blir helt avgjørende for en god båt. For 'skallet' opereres det med en tredeling i
Botn, Rem og Rip. Bordbredde og Vinkler (Legg) er også avgjørende for skroget.

Få og enkle redskaper

Fra gammelt har båtbyggerne brukt relativt få og enkle verktøy. Klink-hammer, Øks, Sag og gamle Høvler er ennå med. I formgivinga er Tommestokken i flittig bruk. Gamle Metere med norske Tommer er sterkt etterspurt og vanskelige å få tak i - det viser hvordan de tradisjonelle mål fremdeles er grunnlaget.
   Noen spesielle redskaper må båtbyggerne ha.
Båtvater eller Båtpasser er verktøyet for vinkler på Bordgangene. Båtstikka, som nå synes å ha gått ut av bruk, har de nødvendige forholdtall, bredde på Bordgangen osv. Spesielle Båtklemmer eller tvinger av tre holder Bordgangene på plass til de er Klinket. De gamle Trehøvlene er også i bruk, som den spesielle Rundhøvelen til Spantene. Iallfall før laget de disse høvlene sjøl og kjøpte bare jernet i den. Verktøy som helt bryter med den gamle stil er elektrisk drevet drill og høvel. "Kjøpesømmen" kom i slutten av 1800-tallet. Før det smidde de den ofte sjøl av innkjøpt Stangjern. Det var smier på hver gard. I det hele tatt gikk sjølforsyninga langt blant båtbyggerne i Bindal. Fortsatt er ekspertisen like viktig som redskapene. Sjøl om "hemmelighetene" deres er kommet på trykk, er det praktiske håndlag og båtbyggeren avgjørende for en god båt. Det bygges fremdeles ikke etter tegning.

image.png

Skotthøvelen brukes til å høvle Banda innvendig.
Foto : Tor Waageng.. 

Renessanse og ny symbolverdi

image.png

Trebåtbygging dreier seg ikke bare om Nordlandsbåter.
Gustav Hellmark med en nybygd pram.
Foto : Tor Waageng.

image.png

Fra Bindal Båtsenter. Sjøfartsmuseet i Tromsø mener at de mest vanlige fargene på Bindalsbåtene er, nedenfra og oppover, rød, grønn, hvit, brum, rosa. Ingen vet helt hvor fargene kommer fra. Foto : Tor Waageng.

I overgangen mellom gamle og nye båttyper på slutten av 1800-tallet ble også de ulike Nordlandsbåtene og deres egenskaper testet. 

Modeller av norske fiskefarkoster forekom alt fra siste del av 1800-tallet på messer. Norges Fiskerimuseum i Bergen har en modell av en
Bindalsbåt, en Fembøring fra fiskeriutstillingen i Bergen i 1863.
   
Bruksbåtregattaer var også et ledd i båtreformen i Nord-Norge i overgangen mellom Nordlandsbåt og moderne fiskeflåte i slutten av 1800-tallet.
   Men
Nordlandsbåten gikk av bruk utover på 1900-tallet, og et arbeid for å ta vare på den oppsto. Båtvern er på slutten av 1900-tallet blitt en viktig del av arbeidet med p ta vare på den gamle kystkulturen. En tidlig registrering avdekket ca. 20 Nordlandsbåter rundt om i ulike museer. Siden har en rad kystmuseer og kystlag blitt etablert, så det er langt flere gamle båter i oppbevaring enn før. Også private har sikret seg gamle båter.
   

Eldjarn og Godal har målt opp ca. 150 bevarte båter, av dem 33 eller ca. 20 % direkte kalt Bindalsbåter, bygde mellom 1890 og 1983. Bindalsbåter er i følge Eldjarn såpass gjenkjennelige at de ikke er blant båter "uten opphav". Den høye andelen Bindalsbåter kommer av at de fleste er fra 1900-tallet, og med overvekt på småbåter. Problemet med å skille variantene fra hverandre viser seg ved at mange bare må kalles Nordlandsbåt. Hvor de med sikkerhet kalles Bindalsbåter, kan det være at eierne har opplyst at de er bygd der.


Men Bindalsbåten skulle ikke bare bli en museumsgjenstand. De siste tiår har Nordlandsbåten og Nordlandsjekta fått ny, stor symbolverdi. Vi er på et vis tilbake til utgangspunktet i førkristen tid. Nordlandsbåten skaper identitet som symbol for en hel landsdel. Den nye interessen fra 1970-åra har gitt seg mange utslag. Bedrifter og institusjoner tok fe.ks båten i bruk i sin logo.
 

Regatta og storbåterTradisjonen med Regatta har dukket opp igjen - med nytt innhold. Nordlandsbåt-regattaen i Bindal har foregått på Terråk siste helg i juni siden 1979. Kultur- og fritidsinteressen har også holdt liv i båtbygginga i Bindal. I 1981 var 12 sysselsatt med trebåtbygging.

Hundre år var gått uten at noen bygde storbåter i Bindal. Men i 1995 bygde Alslia både en Fembøring og en Åttring for lokale interesser. I 1998 lages nr. 5, en Fembøring 45 fot. Håvard Bergerud bygde Vikingskipet som inngår i Vitenskapsmuseets samling for Trondheims 1000-årsjubileum i 1997. Bindalsmijøet er lagt merke til sjøl om båtbyggerne er færre.

Kommunen er opptatt av Nordlandsbåtens renessanse, med henblikk på turisme og arbeidsplasser. Ordføreren stilte etter invitasjon i 1994 på messen "Sjøen for alle" på Sjølyst i Oslo med nybygd Bindalsfæring . Overraskende mange kjente Bindalsbåten. Kommunen har også lagt grunnlaget for et Bindal Båtsenter, med tanke på et båtbyggermuseum. Bygget på Terrøk er på plass, og 8 - 10 Nordlandsbåter sogner til stedet.           

Brebåtbygging i ÅFJORD

Båtbygging i Åfjord
image.png
image.png
image.png

Åfjordsbåt

En Åfjordsbåt eller Åfjording er ein tradisjonell åpenspissgatta ro- og seilbåt fra FosenNamdalen og området omkring Trondheimsfjorden.
Navnet «
Åfjordsbåt» kommer av at det viktigste stedet der disse båtane har blitt bygd er Åfjorden i Fosen.
Typiske trekk for
Åfjordsbåten, som på Nordmøre gjerne blir kalla Grisbåt, er lang og grunn kjøl og rette og bratte stamnar.

 Åfjordsbåtene er tradisjonelt rigga med eit relativt høgt og smalt, symmetrisk råseil. De største båtene kan i tillegg ha eit toppseil.

Åfjordsbåten er en relativt moderne båttype som trolig ble utviklet omkring 1700-talet, men det finnes ikke dokumentasjon før tidlig på 1800-talet.
Før den tida ser det ut til at geitbåter av nordlig type ble brukt der
Åfjordsbåten senere slo gjennom. Utover 1800-tallet og innpå 1900-tallet ble Åfjordsbåten etterhvert vanlig helt sørvest til Smøla på Ytre Nordmøre.

Lengder og mål for Åfjordbåten

Størrelsen på en Åfjordsbåt måles i antall rom, der hvert rom er 32 tommer, målt fra band til band, og halvrom mindre enn 30 tommer. Framrommet er likevel vanligvis 30 tommer, men regnes likevel som et fullt rom.
En Fyring kan f.eks være på 4 rom + 8 tommer, der det er
Atterlasten som er 32 tommer + 8 tommer = 40 tommer.
Et vanlig rom var dermed 32 x 2,617 cm = 83,8 cm.
1 tønne var vanligvis på 28 tommer, dvs. 73,3 cm, og skulle få plass på langs i et rom. Dermed var 32 tommer akkurat passe så tønna ikke kilte seg fast. Rommene i
Fyringen bestod av Atterskottet, Hammel-rommet, Atterlasten, Fremmerlasten, Framrommet og Framskotten.

Liste over oppmålte Åfjordsbåter av Jon Godal

image.png

MÅL OG MÅLE_ENHETER

image.png
image.png
image.png
image.png

Bygging av Åfjordbåten

Åfjordbåten danner overgangen mellom Vest- og Nordlandsbåten, og ble opprinnelig brukt på kysten fra Smøla til Namsemfjorden. Denne båttypen står nærmere Nordlandsbåten enn Vestlandsbåten. Åfjordbåten har mindre spring enn Nordlandsbåten, men har til gjengjeld svært høye Stamn-topper. Esingen, slik som den finnes på Nordlandsbåten, finnes ikke på Åfjordbåten. I overkant og på utsiden av Rip-bordet har i stedet Åfjorsdsbåten en halvrund list kalt "Rund-esing".
   Etter befolkningen i
Stadsbygd og Rissa går båttypen under navnet Staværing og er den båten som omtales i boka "Den siste viking" av Johan Bojer.
Båten er forholdsvis stiv, slik at den ruller lite i sjøen.

Dette sammen med det utmerkede siget gjør den usedvanlig skikket til lengre roturer,   Likedan som de Vikingskipene Åfjordsbåten direkte nedstammer fra, er denne også sterkt elastisk. De ferdige båtene blir ristet og vridd på for å undersøke deres soliditet og bøyelighet i sjøen.

Båtene ble for en vesentlig del bygd som hjemmeindustri av bønder som bodde i bygder som lå relativt langt fra sjøen. Et eksempel er båten "Den Glade Grei" som ble rodd kysten rundt helt til Oslo av eieren selv. Den står i dag på Norsk Sjøfartsmuseum i Oslo.

Byggebeskrivelse

Båtene blir på sitt hjemsted mest bygd av gran, og bare stamnene er ofte laget av utsøkt furu. En grunn kan være at det finnes mye god gran ved Åfjorden, men relativt lite furu. Gran er også lettere og sprekker ikke så lett som furubordene når disse er utsatt for sol og vind.
   Bordtykkelsen er 1/2 tomme (1,3 cm) og
Su-bredden (Nat-bredden) 1 tomme (2,6 cm).
Det  er 5 omfar (
Bord-ganger) på hver side av båten.

image.png
image.png

Reiset (Kjøl, Lott og Stamner)

 

På samme måte som for bygging av Nordlandsbåten bruker en i alminnelighet ikke maler i byggingen av Åfjordbåten , men former bunnen ved hjelp av "skora" fra en "skorstokk" i taket. Amatører som skal bygge Åfjordbåten anbefales å hjelpe seg med maler på tvers av båten. Enkelte båtbyggere i Åfjorden benytter også maler i arbeidet.Kjølen strekkes på 2 "Barstokken" hvor det er et hakk som kjølen kiles fast i . Kjølen "skares " (skjøtes med Skråskjøt) til "Lottan " , og til Lottan skares så "Stamnene ".

Bordgangene 

Åfjordbåten kalles hele omfaret som ligger nærmest kjølen for "Halsan ". Halsan er utøkset slik at tverrsnittet blir buet innover, slik at bunnen blir skarpere. Neste bordgang er "Remman " som klinkes fast og deretter innpasses den nederste del av hvert band, "Botnbanda" som har ender som når opp til overkanten av remman på hver side. Deretter skjøtes resten av bandet - "Bandskauti" til med den vanlige skråskjt og klinkes fast.
   Så følger det tredje omfaret som kalles "
Under-renningan" og fjerde omfar "Rote-renningan "  og til slutt femte omfar, "Ripbordan " og sjette omfar "Ripa ".
Alle bordene er jevnbrede i
Stamnene , men langs sidene er det midterste av de fem bordene - Under-renningan - smalest og Ripa og Remman bredest. Ripbordet ender i en spiss ved stamnene og for å unngå glipp i forhold til omfaret under settes liksom på Nordlandsbåten inn et trekantet bordstykke, "Lyrodda".

Hver bordgang har en skjøt slik som markert øverst på figuren ovenfor. Det legges "
Si " (drev) og tjære inn i alle nater og skjøter før delene blir slått sammen. Det er en renne for å holde på tjære-Si-tetningen i underkant av hver bordgang.

Nå settes så Bandskauti inn. Bandskauti rekker opp til "Beta" (Bite), et kraftig kne tvers over båten, som finnes ved alle hovedband. Over dette legges en tofte. Bandene og Beta lages liksom alle andre krumme stykker av vokste emner.Skjøten på beta vender avvekslende til styrbord og til babord. De to delene av Beta nagles sammen med trenagler som årettes. Dette er det eneste sted i båten hvor trenagler brukes. Alt annet festes med galvaniserte jern-nagler. Spannmålet  brukes. I Stamnene står spikerne tett i det der er 4 spiker i enden av hvert bord.Det forreste store bandet - "Oplenna" - mangler Beta , men har ofte en løs tofte over. Her når Bandskauti helt opp til Ripa.

image.png

De øverste bordgangene

Så kommer Vaterbord , som er sterkt utoverskrånende bord som bare strekker seg langs midten av båten og tjener til feste for kjeipene. Framover og akterover finnes ingen forsterkning for overkanten av båten utenom den tynne Rundesingen som svarer til relingslisten på østlandsbåtene. Åfjordbåten blir da derfor også meget bøyelige og elastiske.
    Båtene kan ha 
Tolleganger med 2 Tollepinner  og en kloss imellom som Åren hviler på, eller kjeiper skaåret av et emne med en utvokset kvist som står opp foran Årene. Bak Åren kan en løs Tollepinner  være stukket ned i Kjeipen  eller det er Hamlebånd  av tau, rem eller vidje.

Innveden

Innveden i en færing regnes ofte forfra og består av :
-   
Forstø (lite band oppe ved framstamnen
-   
Skottrogn (halvstort band i framskotten)
-   
Oplenna
-   Frambeta med band under
-   
Midt-i-beta med band under
-   
Etter-beta med band under
-   
Skottrogn i bakskotten og et Fotstø.
Toftene på hovedbandene har navn etter hovedbandene. I Framstamnen kan det settes en "Fest-beta" til å slå fanglinen om.

Årer, Styrevol, Tiljer og Maling

Årenes lengde bestemmes etter samme regel som Nordfjordbåten. Tverrsnittet av Lommen er oftest en avlang firkant med sterkt avrundede hjørner og med smalese sider opp ned. Lommen er av hensyn til slitasjen slått med lær. Å bla Årene forekommer ikke på denne delen av kysten. 
Roret har liksom Nordfjordbåten "Styrevol" med "Styrelykja".
Tilja mellom bandene har navn etter rommene de ligger i:
-   
Framtilja mellom Skottrogn og Oplenna
-   Framromstilja
-   Midtromstilja
-   Hammeltilja
-   Attertilja.
De spisse tiljene nærmeste stamnene og som oftest er laget av ett stykke, kalles "
Plekta".
    Til slutt skal båten males og de finnes tradisjon for hvilke farger som benyttes :
-   Selve skroget er smurt med råtjære. For å unngå tjære kan en holde seg til oljing.
-   
Ripbordet males utvendig grønt med en hvit rand som dekker Søm-hodene langs underkanten.
    Hvitmalt
Ripbord med rød rand langs underkanten eller bare hvitmalt, finnes også brukt. Da pleier det også å være
    hvitmalt på innsiden hvor det ellers bare er tjærebredd.
   
Ripbordet kan også være grønt eller blått og med eller uten hvit rand.
-   
Rundesingen, Vaterbordet , Kjeipene og Stamn-spissen skal være svarte
-   
Rortoppen males hvit over Kulten og helst svart under. Av og til ser en istedet grønn og hvit rand.

-   Toftene  skal males svarte, iallfall på midten. 
-   
Tiljene blir også ofte malt.
-   
Årene  smøres med råtjære og bladet males oftest svart.

Noen målte størrelser for Åfjordsbåten.

image.png

Kjølens  høyde under Kjølens  = cm. 

Omtrent det samme for
Stamnene  og Lottan. Forreste Lott blir imidlertid høyere mot punktet hvor det møter Framstamnen.

Andre mål kan ved hjelp av den inntegnede målestokken tas fra tegningen.

Referanser

Kilde : Knutson, T.  Hvorledes man selv bygger Robåter og små seilbåter. Norsk Maritimt Forlag. Oslo. 1980

Litteratur

 

Eldjarn, G., Godal J. (1988 - 90)         Nordlandsbåten og Åfjordbåten (4 b.) Lillehammer. 1988 - 90. Helgelands historie, b. 1 - 2.
Hole, A.R. (2007)                       
        Båter og kystfolk, Aschehoug, 2007.
Klepp, A. (1983)                                 Nordlandsbåter og båter fra Trøndelag.  Norske båter b.IV. Grøndahl og søn. Oslo. 1983.
Krokvik, O. (1987)                              Båten, et speilbilde på fiskerens hverdag.  Høgsk. i Bodø. 1996.
Mikalsen, U. (1987)                           Trebåtbygging.  1987.
Pettersen, K. (1988)                           Namdalen - et båtbyggingsdistrikt i yngre jernalder? Spor. 1/1988.
Sylten, H. (1955)                                Bindalsboken. Oslo 1955.
Sørheim, H. (1993)                            Båt og grav. Spor 1/1993.
Thowsen, A. (1966)                            En studie i nord-norsk trebåtbygging. Sjøfartshist. årbok, Bergen. 1966.
Wollan, G. (1983)                               Fra næringsmangfold til spesialisering. Bindal 1825 - 1982. Hovedoppgave i Geografi. Trondheim. 1983.   

bottom of page